EkologijaNajnovije vijesti

SDS traži da vlada RS-a povuče prijedlog prostornog plana za NP ‘Sutjeska’

np-sutjeska-234Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a predložio je entitetskoj vladi da s dnevog reda skupštinskog zasjedanja povuče Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park ”Sutjeska”.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je rekao u izjavi novinarima da strategija razvoja energetike nije regulirala aranžmane davanja koncesija kada su u pitanju nacionalni parkovi.

“Ima zemalja koje su to rješavale i na taj način, ali smatramo da, ako to pitanje nije navedeno ni u strategiji razvoja energetike, predlažemo da Vlada povuče Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park ”Sutjeska” i obavi stručnu raspravu o ovoj problematici”, rekao je Govedarica.

Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park ”Sutjeska” je na dnevnom redu parlamenta RS-a koji danas zasjeda.

Već ranije su predstavnici Centra za životnu sredinu izrazili protivljenje planovima za izgradnju malih hidroelektrana u kanjonima rijeka Sutjeska i Hrčavka, koje se nalaze “u srcu” Nacionalnog parka.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.