EkologijaNajnovije vijesti

Vlast popustila pred ekolozima – SNSD odustaje od gradnje mini HE u NP Sutjeska?

np_sutjeskaNa dnevnom redu Narodne skupštine RS danas je bilo najavljeno razmatranje dokumenta, kojim se predviđa gradnja malih hidroelektrana na području NP Sutjeska. Klub poslanika vladajućeg SNSD-a zatražio je od Vlade RS povlačenje tog prijedloga iz skupštinske procedure, zbog mogućih negativnih posljedica na biljni i životinjski svijet.

Ekolozi godinama upozoravaju da bi gradnja elektrana na Sutjesci i Hrčavki bio zločin prema prirodi, jer bi se ugrozile rijetke vrste zbog kojih je taj prostor zaštićeno područje. Podnijeli su i tužbe protiv Ministarstva ekologije RS, a pokrenuli su i kampanju pod nazivom „Bitka za Sutjesku“, koja je, čini se, dala rezultate. Suočeni sa pritiskom javnosti, u SNSD-u su, u međuvremenu, „korigovali“ mišljenje. Obrazlažući zbog čega su zatražili povlačenje prijedloga, poslanik SNSD-a u NSRS, Veljko Marić izjavio je da je Nacionalni park Sutjeska dragulj prirode Republike Srpske, koji se mora maksimalno zaštititi.

„Nacionalni park Sutjeska je jedan unikat koji ostaje i ne bi se trebao planom, niti bilo kojim aktivnostima narušiti. Tamo nije potrebna nikakva izgradnja, dogradnja, već treba sačuvati i maksimalno zaštititi floru i faunu u tom prirodnom staništu“, zaključio je Marić.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.