Iz regijeNajnovije vijesti

Leskovac: Ribolovci traže smjenu rukovodstva

ribolovci_leskovacLeskovac – Oko 50 ribolovaca protestvovalo je ispred leskovačkog Udruženja ribolovaca „Veternica“ tražeći smenu rukovodstva zbog, kako je rekao Nebojša Jovović, nenamenskog trošenja sredstava prikupljenih od članarine i ne obaveštavanja članstva o tome gde su pare potrošene.

Okupljeni tvrde da je 2012. godine po završnom godišnjem računu nedostajalo dva i po miliona dinara, a 2013. milion i 888 hiljada.

-Ne polažu račune nikome o tome gde idu pare. Imamo pisani trag koliko se svake godine uzimalo od članarine, a na kraju godine koliko para fali, kaže Nebojša Jovović.

Ribolovci, od kojih većina nije htela da se učlani u Udruženje za tekuću godinu, još tvrde da je broj članova drastično opao: sa pet i po hiljada pre nekoliko godina na 1 600 u 2013., a smatraju da će ove godine taj broj iznositi 430. Oni još ističu da proteklih godina Udruženje nije vršilo poribljavanje voda.

– Za sve godine njihove vladavine, a to je sedam godina, ni jednu ribu nisu ubacili u vode koje mi obilazimo: Veternicu, Jablanicu, Moravu… U prethodnom sazivu, čiji sam ja deo bio, za pet godina tri godine su se poribljavale vode: Barje, Morava i Lokošnička bara, a tada smo držali i Vlasinsklo jezero. Sad ribolovci više nemaju šta da pecaju, ističe Jovović.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Ribari koji su učestvovali na ovom protestu tvrde da ribočuvari ne primaju platu, a ima ih šestoro na području juga Srbije.

Ribolovci su prošle nedelje sazvali Skupštini Udruženja ali je ona održana, kako naglašava Nebojša Jovović, sat vremene pre zakazanog termina sa 25 osoba koje su prošle godine izabrane za članove Skupštine – svi iz Demokratske stranke, a trećina od njih nema veze sa ribolovom.

– Osnovali su privatnu firmu, a svi ovi ljudi daju pare za to. Napravili su firmu od Udruženja. Mi smo bili Udruženje građana, a više to nismo. Kada neko izvadi iz svog džepa i pokrije sve troškove koje ima može da pravi firmu. Ne može da mi dajemo pare da bi neko bio gazda – to nema zdrave logike, kaže Nebojša Jovović. 

Okupljeni ribolovci zahtevaju što hitnije zakazivanje Skupštine Udruženja na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo. Ukoliko se u dogledno vreme ne sazove Skupština oni će nastaviti sa protestima ali u većem broju.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.