Iz svijetaNajnovije vijesti

Ribar koji je 16 mjeseci plutao Tihim okeanom pojavio se pred novinarima

Jos--Salvador-Alvarenga-0165Ribolovac Jose Salvador Alvarenga prošao je kroz mnogo toga i još se oporavlja. Osim što vlasti provode istragu o slučaju, s njim želi razgovarati i porodica ribara koji nije preživio. Traže odgovore na neka pitanja.

Muškarac iz Salvadora koji je više od godinu dana plutao na Tihom oceanu u četvrtak se kratko pojavio na konferenciji za medije. Izgledao je slabo i krhko.

Jose Salvador Alvarenga pozdravio je 50-ak dužnosnika i novinara u hotelu u kojem je odsjeo. Svježe obrijan i ošišan govorio je tihim glasom. Prijateljima i vladi zahvalio je na pomoći, a onda odbio odgovarati na pitanja.

“Prošao je kroz mnogo toga i još se oporavlja, ali u dobrom je zdravstvenom stanju. Malo je dehidriran, no sve ostalo je dobro”, rekao je prevoditelj za medije.

Ipak, CNN piše da je, nakon što je pokazao znakove poboljšanja, opet završio u bolnici gdje ga hrane intravenozno. Osim dehidracije, problem je i nedostatak minerala i vitamina.

Njegov zdravi izgled u ponedjeljak, kada je pozdravio ljude koji su ga dočekali u Majuru, bacio je sumnju na njegovu priču.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Dužnosnicima je ispričao da je Meksiko napustio krajem 2012. godine s još jednim ribarom koji je kasnije preminuo. Objasnio je da su krenuli u jednodnevni lov na morske pse kada je oluja poremetila njihove planove.

I dužnosnici su na sastanku potvrdili da se vraća u bolnicu na dodatne medicinske pretage, kao i da će proći još tri do četiri dana prije njegovog povratka u El Salvador. Iako su dužnosnici sretni jer mogu pomoći muškarcu čija je priča obišla svijet, potvrdili su da je u toku istraga slučaja.

Osim ribara, u četvrtak se javnosti obratila i obitelj Ezeqoiela Cordobe koji je bio s njim na brodu, ali nije preživio. Rekli su da ne krive Alvarengu za ono što se dogodilo, ali imaju pitanja za njega, prenosi Dnevnik.hr.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.