Najnovije vijestiOstale vijesti

Počelo čišćenje korita rijeka i potoka u Novom Gradu

zeljeznica-poplava-542254Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat hitnih intervencija čišćenja i produbljivanja korita rijeka i potoka na području općine, a projekat se provodi u cilju zaštite od poplava i izlijevanja rijeka i bujičnih potoka u vrijeme obilnih padavina.

“Općinska služba Civilne zaštite Novi Grad Sarajevo provodi preventivne mjere zaštite od poplava na vodotocima rijeka i potoka. Radovi se izvode na kritičnim tačkama i suženim dionicama na kojima rijeke i potoci zbog sprudova, ada, šiblja, nanosa i drugog otpadnog materijala imaju slabu propusnu moć. Nastojimo na ovim tačkama osigurati bolji protok vode i spriječiti njihovo izlijevanje”, istaknuo je v.d. pomoćnika općinskog načelnika za Civilnu zaštitu Novi Grad Sarajevo Fahrudin Kazazić.

U toku je čišćenje korita rijeke Miljacke, tačnije na ušću u rijeku Bosnu, u naselju Bojnik, gdje je ranije dolazilo do izlijevanja vode i ugrožavanja okolnih kuća.

Radove izvodi građevinska firma GPI d.o.o. na dvije dionice u ukupnoj dužini od oko 250 metara.

U narednom periodu uslijedit će radovi na reguliranju korita Lepeničkog potoka, u naselju Zabrđe i rijeke Dobrinjke na Dobrinji.

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Planirano je pročišćavanje i produbljivanje korita Lepeničkog potoka na tri dionice u dužini od oko 420 metara, dok će se na rijeci Dobrinjki očistiti i produbiti 100 metara dužine korita rijeke.

Vrijednost radova je 65.000 KM, a sufinansiraju ih Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Ovim radovima umanjit će se opasnost izlijevanja rijeka i potoka u Novom Gradu u proljetnom period, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.

One thought on “Počelo čišćenje korita rijeka i potoka u Novom Gradu

  • Koliko sam uspio na brzinu sabrati, ovdje se radi o produbljivanju 770 metara korita + ciscenje korita = 65.000 KM

    Poznavajuci “sistem” rada – puno brate!

    Al’ haj, samo neka se “spuste” i u meandar brate i neka i to srede kad su vec tu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.