FOTO: Znate li koja je najzagađenija rijeka svijeta?

najzagadjenija-rijeka6Zamislite rijeku plastičnih boca i otpada kako prolazi središtem grada u kojem živite. Ne možete? E pa trebali biste posjetiti Indoneziju gdje teče najzagađenija rijeka na svijetu – Citarum.

Toliko puna otpada da se ne vidi površina vode. Mali ekolog u nama vrišti, ali na žalost, nema nekog pametnog rješenja u dogledno vrijeme…

Nekad je to bila mirna rijeka gdje su ribari pleli svoje mreže, ptice se hranile i pojile, a prirodne ljepote ostavljale svakog putnika bez daha.

Danas je rijeka Citarum proglašena najzagađenijom rijekom svijeta. Oko pet miliona ljudi živi uz njen tok, a većina njih ovisi o njenom poplavljanju rižinih polja.

Iako se čini nemogućim, stanovnici koji žive uz rijeku svakodnevno je koriste kako bi navodnjavali polja, lovili ribu, proizvodili struju. Na toku rijeke Citarum izgrađene su tri hidroelektrane koje strujom oprskrbljuju područje Bandunga i Jakarte.

Unatoč tome što se rijeka koristi kako bi se navodnjavala rižina polja, na njenoj obali izgrađeno je 500-tinjak tvornica. To su većinom tekstilne tvornice koje u svojoj proizvodnji koriste štetne kemikalije, a otpadnu vodu puštaju direktno u korito rijeke.

Pročitajte i:   KSR Travnik: Pozivne javne rasprave za evet-efendije

Ovo nekad bogato vrelo života danas je tako mrtva vijugava staza smeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.