Utvrđen prijedlog Zakona o zaštiti okoliša

zastita_okolisaSmanjeno korištenje, sprječavanje opterećivanja i zagađivanja okoliša, sprječavanje narušavanja, kao i poboljšanje i obnova oštećenog okoliša, te zaštita ljudskog zdravlja i poboljšanje uvjeta okoliša za kvalitetu života, među glavnim su ciljevima Zakona o zaštiti okoliša, čiji je Prijedlog danas utvrdila Vlada FBiH.

Pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš, kao temeljno ustavno pravo, ima svaka osoba, te je individualna i kolektivna dužnost zaštititi i poboljšati okoliš za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja.

Kako je propisano, zagađivač plaća troškove nadzora i prevencije od zagađenja, bez obzira na to jesu li troškovi nastali usljed nametanja odgovornosti zbog emisija zagađenja, naknada utvrđenih odgovarajućim financijskim instrumentima, ili kao obveza utvrđena propisom o smanjivanju zagađenosti okoliša.

Jedna od odredaba novog zakona odnosi se na osnivanje Savjetodavnog vijeća za okoliš čiji je zadatak pružanje znanstvene i stručne potpore federalnom ministru i Vladi FBiH u ovoj oblasti.

Federalno ministarstvo priprema prijedlog Federalne strategije zaštite okoliša, čije su sastavnice federalne strategije upravljanja vodama, zaštite prirode, zaštite zraka i upravljanja otpadom.

Kantoni su dužni donijeti vlastite planove zaštite okoliša usuglašene s Federalnom strategijom zaštite okoliša.

Pročitajte i:   Bujica progutala dio magistralnog puta Arilje - Ivanjica (FOTO/VIDEO)

Prijedlogom zakona predviđen je i sustav dodjele eko-oznaka radi promoviranja izrade, proizvodnje, marketinga i uporabe proizvoda sa smanjenim utjecajem na okoliš u odnosu na ukupno razdoblje trajanja tog proizvoda, te radi bolje informiranosti potrošača o utjecaju proizvoda na okoliš.

Sustav dodjele eko-oznaka obavlja se na način koji omogućuje dragovoljno sudjelovanje pravnih i fizičkih osoba čiji proizvodi i usluge udovoljavaju zahtjevima ovoga sustava, sukladno odredbama ovoga zakona i provedbenih propisa.

Kazne za kršenje odredaba novog zakona, odnosno za njihovo nepridržavanje, kreću se u rasponu od 3.000 KM do 15.000 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.