Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Izvještajna skupština USR Vitez

IMAG0195-2Dana 16.02.2014. godine, u sali općine Vitez, održana je Izvještajna skupština USR Vitez.

Na samom početku je odata počast, minutom šutnje, preminulim članovima USR Vitez, a zatim se prešlo na svečani dio u kome su uručene zahvalnice pojedinicima i tvrtkama koje nam uvijek pomažu materijalno i finansijski, a to su: “UKRAS” d.o.o Vitez gdin. Mario i Igor Šakić, ”AM 2000” gdin. Alojz Mlakić Lojzo, ”OVNAK” gdin. Dragan Kafadar, ”KRISTAL” gdin. Nikola Franjić, ”BUBA” gdin. Dragan Jurčević, “SOFA MM” gdin. Mario Rajić i Mirko Toljušić, Mjesna zajednica “BILA”, Ivo Maljić, Goran Kolak, Naser Topčić i Zdravko Livančić. Zlatnu plaketu i status Počasni član dobio je je gdin. Branko Šakić za dugogodišnji doprinos u razvoju sportskog ribolova.

U radnom dijelu podnesen je izvještaj o radu ovog udruženja u 2013. godini, finansijski izvještaj i plan rada za 2014. godinu.

U izvještaju koji je podnio tajnik USR Vitez Ivica Kovač, naglašeno je da je društvo u toku 2013. godine izvršilo sve svoje obaveze te da nema nikakvih dugovanja. Plaćena je koncesija, članarina za SRS Federacije BiH, članarina za kantonalni savez, rad ribočuvara, te sve proistekle obaveze u 2013. godini.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Protekla 2013. godina je bila godina u kojoj je izvedeno najviše akcija čišćenja obala i vodotoka ukupno 19 akcija. Organizirano je i “Prvenstvo u mušičarenju za seniore SRS FBiH” na mušičarskoj stazi, kao jedno od najmasovnijih skupova sa ukupno 69 takmičara.

Rijeka Lašva poribljena je u nekoliko navrata i u količinama koje su veće od plana poribljavana po ribolovnoj osnovi. Izdvajamo poribljavanje izvršeno s mlađi potočne pastrmke uzrasta 8-9 cm u količini od 100.000 komada na rijeci Lašvi i pritokama.

Nastavljena je gradnja Ribarskog doma na mušičarskoj stazi uz pomoć privrednika Viteza, volonterskim radom članova i aplikacije koja je prihvaćena od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH u visini od 3.500 KM.

Značajno je iskatknuti da je urađena revizija Ribarske osnove koju su vršili stručnjaci sa Agronomskog fakulteta iz Mostara na čijem je čelu bio doc.dr.sc. Jerko Pavličević. Ista je urađena 09.11.2013. godine.

U 2014. godini kao prioritetni cilj je izgradnja našeg mrijestilišta za uzgoj mlađi potočne pastrmke i lipljena s isključivom namjenom poribljavanja naših voda. Za ovaj projekat imamo podršku svih relevantnih faktora, a trenutno je akcenat na iznalaženju finansijskih sredstava za gradnju mrijestilišta, uređenju uzgojnih potoka i dobijanju potrebnih dozvola i suglasnosti. Lokacija je pomno odabrana, a u suradnji sa stručnjacima ustanovli smo da je kvalitet vode planiranih uzgojnih potoka i više nego idealna. Naročitu zahvalnost imamo prema JKP Vitkom Vitez na čelu sa direktorom gdinom. Stojak Dragan kojim se i ovim putem zahvaljujemo.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Donešen je i Režim ribolova na ribolovnom području III – ribolovna zona 3 za 2014. godinu u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Isti je e-mailom upućen svim udruženjima na području SBK/KSB.

Nažalost od ove godine počinje i gradnja još jedne mini-hidroelektrane na rijeci Lašvi. Lokacija iste je ispod Impregnacije, a tačnu lokaciju možete vidjeti na dole priloženom fotosu.

hidrocentrala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.