Obilježavanje otvaranja ribolovne sezone 2. marta na jezeru Starača

Jezero_Staraca_TablaU nedjelju, 2. marta, članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva će obilježiti početak ribolovne sezone.

“Ribolovna sezona počinje 1. marta, ali zbog najave iz drugih sarajevskih udruženja ribolovaca da će svi napraviti okupljanja 1. marta, mi smo naše pomjerili za dan poslije. Želimo da na jezero dođe što više ribolovaca i da uporede sadašnje stanje na jezeru s onim od prije tačno godinu dana. Želimo da im pokažemo da smo ispunili obećanje dato prošle godine.”, rekao je predsjednik Udruženja, gosp. Adnan Osmanagić.

U jezero je u dva navrata ukupno ubačeno oko 150 kilograma kalifornijske pastrmke. Posljednje poribljavanje je obavljeno prije desetak dana kad je ubačeno oko 70 kilograma ribe, tako da će ribolovci sigurno imati i ulova.

Inače, u toku su aktivnosti potpisivanja ugovora sa drugim udruženjima u Bosni i Hercegovini o važenju ribolovnih dozvola Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva na vodama tih udruženja.

“Zbog želje da se ribolovci masovnije odazovu ovom skupu i druženju, donešena je odluka da će u nedjelju jedna dozvola vrijediti za dvojicu ribolovaca. Također, obavještavamo ribolovce da je na jezeru posebni režim ribolova gdje je dozvoljeno kao ulov ponijeti dvije kalifornijske pastrmke i 6 komada ostalih vrsta bijele ribe a o čemu će biti upoznati i na samom jezeru od strane ribočuvarske službe.”, saopšteno je iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Pročitajte i:   "Slika i prilika tri države koje pretendiraju da uđu u EU": Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Jezero_Staraca_421we34234Jezero_Staraca_42134234Jezero_Staraca_Tabla

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 thoughts on “Obilježavanje otvaranja ribolovne sezone 2. marta na jezeru Starača

 • 21. Februara 2014. at 16:03
  Permalink

  ma ja imate tu baricu i potocic u sarajevu i to se poribljaje plesci i ulazu se sredstva,a kod nas nebitno gdje,imamo vode u kojim leze somovi do 300 kg i iz saveza nikad nismo vidjeli ni marke nit je ikad iko jednu ribicu pustio u vodu sramota

 • 21. Februara 2014. at 16:32
  Permalink

  Waller, u čemu je problem!?
  Što ulažemo sredstva u vode na kojima smo korisnici ribolovnog prava, a to nam je ujedno i dužnost i obaveza po zakonu i ugovoru koji smo potpisali sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.

  Mi smo Udruženje koje kamči pare na sve strane i uspjeva namaći neka sredstva, a ti trebaš postaviti pitanje što niko nije pustio nijednu ribicu u te vode Udruženju koje istim gazduje.

  Proklet smo mi narod, a ovakvi komentari su najbolji pokazatelj tog prokletstva. Ili neinformisanosti i neupućenosti u kojoj se se pišu ovakvi komentari i nipodaštava i minimizira nečiji trud.

  No, nemam ni vremena ni volje pokušavati otvarati oči nekom ko je spreman kritikovati entuzijazam, altruizam i volonterizam ove ekipe a iz nekog kompleksa koji može biti i teritorijalne prirode, što se da naslutiti iz komenatara.

 • 22. Februara 2014. at 19:46
  Permalink

  ok ipak savez poribljaje te vodice koje su prirodno staniste jata od 20 klencica ko upaljac…..a nemari za vodama koje imaju uslove za smudjeve ,somove,stuke,sarane ito kapitalce

 • 22. Februara 2014. at 21:51
  Permalink

  Ne poribljava Savez nego mi, Udruženje “Bistro!” iz Sarajeva, korisnik ribolovnog prava na tim vodicama koje su imale klijenčiće k'o upaljač, a koje sada imaju lijepe ribe (a uskoro ubacujemo i amura i tolstolobika), mi koji plaćamo koncesiju za te vode u iznosu od 3.550 KM, koji smo našim sredstvima platili to poribljavanje.

  Ti trebaš pitati Udruženje koje gazduje tim vodama sa somovima od 300 kg (uzgred budi rečeno, ako uhvatiš, ti ili bilo ko drugi tog od 300 kg, javi mi da ga ja živog pojedem – vjerujem da su to oni koje su ronioci vidjeli i da znaju raja koliki su, niko se kupao ne bi u toj vodi… za tvoju info, to je priča sa svake vode u BiH koja u sebi ima somove) zašto ne poribjavaju, jer je to njihova dužnost i obaveza po Ribolovno-gospodarstvenoj osnovi.

  Nadam se da ti je sada jasnije, jer ja više nemam načina da ti objasnim da nemaš pojma o ovome o čemu pokušavaš diskutovati.

 • 23. Februara 2014. at 00:56
  Permalink

  te riibe s kojim ti poribljajes te vode bi meni dobro dosle za kedera,al kad porastu podrazumjeva se……………………………………….

 • 23. Februara 2014. at 21:10
  Permalink

  Ako su te vode bogate ribama od po 300 kg, onda ih nikako ne treba poribljavati, jer nema koristi sve ce biti pojedeno (som od 300 kila jede šarana od 20 kila u jednom zalogaju). A kloega waller, kada ugine koji som od 300 kila (može i od 200), javite na PMF da ihtiolozi objave taj nalaz u najpoznatijim naučnim časopisima kao najveće otkriće u ovom stljeću, pošto se toliki som ne lovi na udicu jer uvijek prekine, slomi, ispravi, odnese… Usput, najveći som kojega sam ispitivao i secirao je bio dug 246 cm, težak 106 kg, sa tolstolobikom od 5,5 kg u stomaku, ulovljen na Dunavu 1998 godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.