EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Indonezija otvorila najveći morski rezervat raža

reef-manta-rays-mass-feeding-eventIndonezija je službeno otvorila najveći svjetski morski rezervat raža manta namijenjen očuvanju te čarobne ali osjetljive životinje, žrtve pretjeranog izlova, te promicanju ekoturizma u tom arhipelagu, prenose mediji.

Novi zakon jamči zaštitu raže mante u čitavu priobalju Indonezije, najveće zemlje jugoistočne Azije koja je nekad bila raj za lovce na raže i na morske pse.

Rezervat se prostire na 5,8 milijuna četvornih kilometara, uz indonezijsku obalu i obuhvaća više od 17.000 otoka.

Nevladina organizacija za zaštitu životinja Conservation International pohvalila je ovu odvažnu odluku.

U nedavnom izvješću se pokazalo da samo jedan primjerak raže mante tijekom svog života donese turizmu zaradu od milijun dolara a da raža ulovljena radi hrane donosi tek 40 do 500 dolara, podsjeća ta organizacija.

Velik broj stranih turista dolazi svake godine u Indoneziju radi ronjenja u podmorju koje se odlikuje bioraznolikošću kakve je malo u svijetu.

Raža manta ima goleme krilolike peraje i u dužinu može narasti do 7,5 metara.

Njihov broj veoma naglo pada jer Kinezi koriste njihove škrge u tradicionalnoj medicini.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Dvije vrsta raže mante (manta alfredi i manta birostris) čija se populacija smanjuje, uvrštene su na IUCN-ov (Međunarodna unija za očuvanje prirode) takozvani crveni popis ugroženih vrsta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.