Iz regijeNajnovije vijesti

Pecaroši kivni na labudove

srb-labudovi_620x0U parku prirode Tikvara kod Bačke Palanke (Srbija) ribolovci se žale da su se labudovi namnožili i ugrozili riblji fond. U parku kažu da prirodu treba prepustiti prirodi bez „petljanja” ljudi

Priroda je tako udesila da Tikvaru, park prirode u neposrednoj blizini Bačke Palanke, vole ribe i labudovi, a ljudi – obožavaju. Međutim, nekima od njih postalo je tesno. Pecaroši kažu da su se labudovi toliko namnožili, da uništiše riblji fond. Ova lepa, ali halapljiva ptica mogla bi da iskoreni i travu iz jezera, a onda će biti teško da u njemu opstane život. Ribolovci još trvrde da se ovi lepotani slade ikrom i gutaju male ribe, i to svaki labud pokoji kilogram dnevno.

“Mi nemamo nikakve ingerencije. Kad je o labudovima reč, nadležni su u Parku prirode. Naš je predlog da se ovo mesto rastereti, jer je postalo tesno za oko 200 do 300 labudova, koliko ih je stalno ili povremeno na ovom jezeru”, kaže Jordan Kostov, sekretar ribolovačkog društva „Šaran“ u Bačkoj Palanci.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Pecaroši se takođe žale da je pored toliko labudova teško održavati dve plaže na Tikvari i svega nekoliko desetina metara udaljenu onu na Dunavu. Oni smatraju da bi preseljenje dela labudova moglo da reši problem i da bi taj posao mogao da se obavi pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

Stevica Nonković, rukovodilac Parka prirode, naravno, na strani je ptica.

“Tikvara je divno, tiho mesto, a zimske temperature su uvek za koji stepen niže od onih u gradu, ili na poljima, tako da privlači ribe na mrešćenje. Ovde su labudovi obožavani, posećuju ih i mladi i stari, hrane ih i vole, i ko onda ne bi naselio takvo mesto”, uz osmeh kaže Nonković.

NE MEŠAJMO SE…

Jedino dobro pravilo je da prirodu prepustimo prirodi i da se ne petljamo tamo gde nismo pozvani – naglašava Stevica Nonković, rukovodilac Parka prirode Tikvara.

Izvor: novosti.rs

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.