EkologijaNajnovije vijesti

Peticija ‘Čist zrak za tuzlansku regiju’

Tuzla-termoelektrana20A da ne bi uskoro na portalu osvanuo naslov poput ovog iz vijesti ispod a sadržaja ‘Prvi Tuzlak koji tuži kantonalnu vladu zbog smoga’, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle je pokrenuo potpisivanje online peticije naziva ‘Čist zrak za tuzlansku regiju‘. U nastavku slijedi e-mail koji smo dobili od kolega iz CEE.

Poštovani,
Molim Vas da potpišite Peticiju „ Čist zrak za tuzlansku regiju“
 i  podržite provođenje navedenih zahtjeva. PETICIJA „ČIST ZRAK ZA TUZLANSKU REGIJU“
Zahtijevamo da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naloži JP „Elektoprivreda Bosne i Hercegovine“ d.d. Sarajevo:

  • da hitno ugrade opremu za odsumporavanje i dodatno prečišćavanje dimnih plinova iz postojećih blokova TE Tuzla u cilju smanjenja emisija SO2, NOX i prašine;
  • da iz prihoda koje ostvaruju od proizvedene el. energije u TE Tuzla obezbijede izdvajanje namjenskih finansijskih sredstava za poboljšanje uslova života u ugroženim lokalnim zajednicama;
  • da ne planiraju izgradnju novih TE, koje koriste ugalj kao pogonsko gorivo, za povećanje izvoza električne energije nego isključivo za potrebe privrede i građana BiH;

 Priključivanjem Peticiji doprinosite borbi za čist zrak, a veći broj potpisa će uticati i na donosioce odluka.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Peticija će biti proslijeđena Vladi Federacije BIH, Vladi TK, resornim federalnim i kantonalnim ministarstvima i medijima.

Za potpis Peticije kliknite na sljedeći link

P.S. Izdvojite par minuta i Pogledajte spot  „Čisti zrak za tuzlansku regiju“

httpv://www.youtube.com/watch?v=EbruwgfXg_U

 Odslušajte jingl

http://www.ekologija.ba/userfiles/file/Radio%20dzingl%20obnovljive%20energije.mp3

Na linku ispod pogledajte studiju „Uticaj termoelektrana na zdravlje stanovništva“

http://www.ekologija.ba/userfiles/file/Uticaj%20termoelektrana%20na%20zdravlja%20stanovnistva.pdf

VIŠE INFORMACIJA O PROBLEMU ZAGAĐENJA ZRAKA

Zagađenje zraka se sve više smatra značajnim rizikom po zdravlje stanovništva. Istraživanja Europske agencija za zdravstvene rizike i Svjetske zdravstvene organizacije su ujednačena i potvrđuju da zagađenje zraka ima značajan negativan uticaj na zdravlje i razvoj karcinoma. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma je potvrdila da zagađenje zraka pripada kancerogenicima Grupe 1. Ovi uticaji uključuju skraćenje životnog vijeka, povećan broj hospitaliziranih pacijenata koji boluju od respiratornih i srčanih problema, nastanak bronhitisa i različite druge učinke, npr. gubitak radnih dana.

Analiza stanja kvaliteta zraka jasno ukazuje da je kvalitet zraka u Tuzlanskoj regiji loš i da se procjenjuje da ima značajan negativan uticaj na zdravlje stanovništva. Jedan od uzroka ovakvog zagađenja zraka je oslanjanje na proizvodnju energije iz pogona na ugalj, za koji se, po trenutnoj situaciji, pretpostavlja da će se nastaviti još mnogo godina.

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

 Jedan od glavnih zagađivača u Tuzlanskoj regiji je termoelektrana Tuzla, koja godišnje spali oko 4 miliona tona uglja i između ostalog emituje oko 50 000 tona SO2. Procjenjuje se da je ovaj pogon povezan sa gubitkom 4.918 godina očekivanog životnog vijeka svake godine i za druge brojne negativne uticaje na zdravlje stanovništva. Ukupno, uz prilagođavanje procjene bosanskim uslovima, ovi uticaji na zdravlje se procjenjuju na 99 miliona EUR/godišnje, na osnovu trenutnih vrijednosti radnog dana.

U nadi da imate razumijevanja za ovaj problem i da ćete nas podržati potpisivanjem ove peticije srdačno vas pozdravljamo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.