EkologijaNajnovije vijesti

Centar za ekologiju i energiju: Implementacija projekta ‘Start up energy + housing – Energetska efikasnost u zgradarstvu’

centar-za-ekologiju-i-energijuCentar za ekologiju i energiju je počeo sa implementacijom trogodišnji projekat: „Start up energy + housing – Energetska efikasnost u zgradarstvu“

Centar za ekologiju i energiju vas želi informirati da je u saradnji sa Polybau školom (Uzwil, Švicarska) i Förderverein-om iz Švicarske, uz podršku Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle i općine Tuzla započeo implementaciju trogodišnjeg projekta.

Ciljevi projekta su:

  • Primjenom specifičnog pristupa u edukaciji iz oblasti toplotne izolacije ovojnice objekata i poduzetništva osposobiti 60 mladih osoba građevinske struke da pokrenu sopstveni biznis ili da zbog stečenog konkurentnog znanja i sposobnosti nađu zaposlenje u drugim firmama.
  • Primjena specifičnog načina rada Polybau škole u obrazovni sitem u BiH.

U okviru projekta će svake godine biti organizirana stručna edukaciju. Edukacija se sastojati od teorijske i praktične nastave na temu toplotna izolacije ovojnice objekta uz korištenje obnovljivih izvora energije. Pored ovih tema u okviru edukacije će biti ponuđene različite teme u oblasti poduzetništva. Tokom edukacije težište će biti stavljeno na praktični rad i rješavanje konkretnih problema. Teoretski dijelovi edukacije će biti organizirani samo sa ciljem da objasne principi rješavanja konkretnog problema iz prakse. Praktični dio edukacije će se izvoditi na specijaliziranim modelima i na javnim objektima u Općini Tuzla. Edukacija je namijenjena osobama koje su završile III ili IV stepen građevinske škole. Teorijska i praktična cjelodnevna edukacija će trajati 10 sedmica ili 350 radnih sati.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Očekuje se da će tokom projekta oko  60 osoba proći kroz edukaciju i da će 60% polaznika do završetka projekta naći zaposlenje pokretanjem vlastitog biznisa ili zaposlenjem u drugim firmama. Za one koji se odluče osnovati vlastiti biznis biće obezbijeđena finansijska i stručna podrška tokom prve godine rada.

U okviru edukacije će biti obezbijeđeno: priznati eksperti iz Švicarske i BiH, prostor, modeli i stvarni objekti za praktični rad, građevinski materijal, alat i stručni materijali itd.

Trenutno je objavljen poziv za prijavu kandidata za edukacije, koja će početi u maju 2014. Više informacija na www.ekologija.ba.

Za sve dodatne informacije kontak osoba je Džemila Agić, tel: 035 249 312; mob: 061 724 033;   e-mail: dzemila.agic@bih.net.ba.

 

U nadi da prepoznajete i cijenite napore koje ulažemo na promociji energetske efikasnosti i podizanju kapaciteta nezaposlenih osoba sa ciljem da one budu sposobne da osnuju vlastiti biznisi ili da budu konkurentne na tržištu rada srdačno Vas pozdravljamo.

 

                                   Direktorica Centra za ekologiju i energiju

                             mr.sc. Džemila Agić, dipl.ing.tehn.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.