FOTO: USR “Blinker” Kalošević – Tešanj: Ekološka akcija povodom Dana voda

FSCN7519Dana 22.03.2014 godine povodom SVJETSKOG DANA VODA  Udruženje sportskih ribolovaca “BLINKER” Kalošević-Tešanj i učenici O.Š. “ABDULVEHAB ILHAMIJA” Kalošević, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, organizovali su Ekološku akciju – čišćenja smeća na obalama rijeke Usore, Jezera “Mrkotić” te pristupnim lokalnim putevima u Kaloševiću, Mrkotiću i Bobarama, dajući na taj način svoj skromni doprinos na polju ekologije odnosno zaštite vode na području Općine Tešanj.

Ekološka sekcija Udruženja BLINKER na čelu sa Emirom Unkićem –Debom je izvršila sve potrebne organizacione pripreme.

Akciji su pored članova USR „Blinker“ Kalošević – Tešanj prisustvovali i učenici O.Š. „ADULVEHAB ILHAMIJA“ iz Kaloševića i područnih škola iz Mrkotića i Bobara, na čelu sa direktorom škole Mujkić Safetom, te nastavnim osobljem Bošnjak Mirza, Unkić Amra,Sabiba Kurdić, Lejla Karahodžić, Edina Lokić, Amrita Memić,Samra Šujić i Skopljak Ramiz.

Učenici su radili na razdvajanju krutog otpada od pet ambalaže, koju isti već duži period prikupljaju u toku svojih redovnih aktivnosti. Tom prilikom je prikupljeno više od hiljadu plastičnih boca i druge pet ambalaže.

Pročitajte i:   Ribolovci u Ključu se pobunili zbog koncesije privatniku, neki vratili članske kartice SDP-u

Akciju je podržala Općina Tešanj koja je svim učesnicima akcije obezbjedila zaštitne rukavice za rad, dovoljnu količinu vreća za smeće, određen broj tabli sa natpisom „Strogo zabranjeno bacanje smeća“, te odvoz prikupljenog smeća.

Akciji je prisustvovalo 120 učenika O.Š. ABDULVEHAB ILHAMIJA Kalošević i 30 članova USR BLINKER Kalošević-Tešanj.

Jedna grupa ribolovaca predvođena predsjednikom SKupštine Udruženja Avdom Mahmutovićem izvodila je radove na sanaciji sistema za navodnjavanje jezera Mrkotić, popravci oštećenih nadstrešnica pored jezera, sanaciji ulaznih vrata na Ribarskoj kućici i ravnanju terena pored rijeke Usore sa radnom mašinom, za čiji angažman se ovom prilikom javno zahvaljujemo našem članu Udruženja  Karahodžić Dalki iz Jevadžija koji je nesebično donirao od sebe kompletan rad s radnom mašinom.

Na kraju akcije na lokalitetu sportsko turističkog kompleksa Jezera „Mrkotić“ upriličen je zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike akcije.

Sunčano vrijeme i osmjesi zadovoljstva na licima učesnika akcije su bili jasni pokazatelji uspješnosti ove akcije i motiva za dalji rad na polju ekologije i zaštite životne sredine.

Pročitajte i:   SRD Šamac: Održano Međunarodno takmičenje u disciplini varaličarenje

BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.