EkologijaNajnovije vijesti

Zajedničko djelovanje za očuvanje životne sredine u BiH

IMG_7655Predstavnici nevladinih ekoloških organizacija iz Bosne i Herzegovine koji su učestvovali na seminaru usaglasili su se oko potrebe za hitnim djelovanjem na gorućim pitanjima vezano za problematiku životne sredine u Bosni i Hercegovini.

U petak 28. marta je završen seminar pod nazivom “Javno zagovaranje za održive energetske sisteme i očuvanje prirodnih resursa” koji je za cilj imao povećanje kapaciteta nevladinih organizacija iz BiH, na polju zagovaranja i pravnih alata u borbama za zaštitu životne sredine.

Neki od prepoznatih problema koji zahtijevaju zajedničko djelovanje su:

  • usaglašavanje domaćeg zakonodavstva u oblasti životne sredine sa međunarodnim i EU standardima;
  • promjena zakonodavstva koje omogućava izgradnju hidroenergetskih objekata u zaštićenim područjima, imajući u vidu neprihvatljivo velike negativne uticaje na životnu sredinu koje uzrokuju;
  • promjena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasnoj kogeneraciji u Federaciji BiH, koji spalionice otpada tretira kao obnovljive izvor energije, što je suprotno praksi i zakonodavstvu u zemljama EU i regije.

Na seminaru su učestvovali predstavnici 25 nevladinih organizacija koji su se složili da je zbog kompleksnosti i veličine problema na polju životne sredine neophodno zajedničko djelovanje svih nevladinih organizacija, pojedinaca i stručnjaka, zajedno sa predstavnicima vlasti.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Seminar je organizovan u okviru projekta “Mreže zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj”, a koji je finansiran od strane Evropske unije (više informacija na www.etnar.net). Glavni cilj projekta je povećati kapacitete nevladinih organizacija kako bi putem javnog zagovaranja uz podršku građana uticale na proces približavanja EU u pitanjima zaštite životne sredine na zapadnom Balkanu i Turskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.