Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOTO: Aktivnosti članova SRD ”Bosna” Maglaj – poribljavanje i uređenje obala rijeke Bosne

maglaj-2014-2Članovi SRD “Bosna” iz Maglaja ovih su dana izvršili poribljavanje salmonidnih ribolovnih voda zone Maglaj prema planu i ribolovnoj osnovi, te izvršili čišćenje i uređenje obala rijeke Bosne.

Povodom Svjetskog dana voda kao i u dane vikenda (12. i 13. aprila), nekolicina aktivnih članova SRD “Bosna” iz Maglaja sprovela je akcije uređenja obale rijeke Bosne na lokalitetu “Marisavac”. Tokom tih akcija očišćeno je oko 200 metara obale i priobalnog pojasa od različitog rastinja i otpada. Osim čišćenja i uređenja izgrađena je i nadstrešnica sa stolom i klupama koja će služiti svim sportskim ribolovcima kao i putnicima namjernicima za odmor.

U narednom periodu slijedi zidanje roštilj ognjišta kao i druge slične akcije na drugim lokacijama duž rijeke Bosne.
Uspješan ribolov i prijatan odmor.

Na osnovu obaveza iz Ribarske osnove za “Ribolovnu zonu Maglaj”, od 2014. godine SRD ” Bosna” Maglaj je u obavezi da izvrši poribljavanje svojih salmonidnih vodotoka sa 3.000 komada mlađi potočne pastrmke uzrasta 3 – 6 cm.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći SRS F BiH kao i dobroj saradnji sa SRD “Banja Luka”, iz njihovog mrijestilišta 13. aprila  izvršena je kupovina mlađi potočne pastrmke za koju je izdata i adekvatna veterinarska dokumentacija.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Dobro planirano i organizovano poribljavanje, provedeno je sa gubitkom (tokom transporta i manipulacija) samo 2 komada uginule mlađi od preko 3200 komada.

Ovom prilikom zahvaljujemo se SRS F BiH kao i Žuni i Dadi članovima SRD “Banja Luka” koji su učinili maksimalan napor da tokom prevoza mlađ bezbjedno stigne do odredišta.

U narednom periodu predstoji nabavka i poribljavanje sa šaranskom mlađi.

SRD “Bosna” Maglaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.