Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

OSR Konjic: Sanacioni izlov kljena iz rijeke Šištice (Boračko jezero)

Ž7=Na Borackom jezeru sve manje ribara, a i ribljeg fonda  Foto I. BAJROVICSanacioni izlov kljena iz rijeke Šištice (Boračko jezero) je zakazan za dane 04. i 05. juni 2014.godine (srijeda i četvrtak).

Svi članovi koji su voljni da pomognu prilikom izlova kljena za vrijeme sanacionog izlova, molimo da se jave u kancelariju udruženja ili na mobilni telefon sekretaru 061-498-123.

Jedna od najvažnijih mjera na Boračkom jezeru jeste sanacioni ribolov. U istraživanjima izvršenim za vrijeme izrade ribarske osnove za ribolovno područje općine Konjic, ali i u ranijim istraživanjima, u Boračkom jezeru je konstatovana značajna populacija kljena i zajedno sa šaranom i babuškom čine najveći dio ihtiopopulacije (75%) u ovom vodenom ekosistemu.

Imajući u vidu da je Boračko jezero glacijalnog tipa jezera i tipična salmonidna voda, te da su kljen, šaran i babuška introducirane vrste, onda su

štete izazvane njihovim unošenjem nemjerljive i pogubne za autohtonu salmonidnu populaciju.

Zbog toga je neophodno vršiti redovni, višegodišnji izlov svih nesalmonidnih vrsta riba (kljen, šaran, babuška, smuđ) i prenijeti ih u druge ribolovne vode.

Odluku o sanacionom ribolovu donosi Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na osnovu zahtjeva OSR i pribavljenog mišljenja verificirane institucije. Sanacioni izlov će vršiti stručna lica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo uz prisustvo glavnog poljoprivrednog federalnog inspektora.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.