Završeno svjetsko klupsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak

jelah3Izvještaj preuzet sa Facebook profila UG SR Jelah – Tešanj
U konkurenciji 30 klubova nismo uspjeli ostvariti zapaženiji rezultat. Nakon 1. dana takmičenja zauzimali smo 11. mjesto i nadali smo se u 2. danu takmičenja da možemo zadržati tu poziciju, pa i postići plasman ispod 10. mjesta.

Nažalost, sve je krenulo u drugom smjeru od očekivanog, pa i planiranog. Strategija nam se urušila jer sitna riba nije radila! Naime, staza je prepuna krupnih primjeraka plotice, mrene, šljivara, deverike, babuške, šarana, klena, ali smo ispravno procijenili da će krupna riba sporadično “raditi”.

Odlučili smo rizikovati i pokušati sa sitnim kederom uloviti oko 2kg ribe što bi bilo dovoljno za osrednje plasmane i ukupno zadovoljavajući rezultat. Prvi dio pretpostavki smo pogodili, jer je ulovljeno svega nekoliko krupnijih primjeraka ribe, ali nismo očekivali da sitna riba (keder) neće raditi! Na treninzima je bilo obrnuto. Keder je tako dobro radio da smo skrivali tu informaciju od ostalih klubova i gradili strategiju na tom konceptu. Sve u svemu, ispostavilo se da su takmičari sa ulovom oko 2kg uglavnom bili u donjem dijelu tablice svojih sektora. Ovako malan ulov nije iznenađujući, kada se zna da je prethodnih 5 dana 30 klubova sa po 6 takmičara intenzivno treniralo i naravno hranilo ribu sa vrhunskim takmičarskim hranama.

Dobili smo informaciju od trgovine Petar sport da su tih dana prodali 1500 kg crva, a o ostalim količinama hrane, glista, fuja, kastera, pinkija, ver de vasa, kukuruza šećerca, konoplje, pšenice, i ko zna čega još, da i ne govorimo.

Jednostavno, riba se najela i nije bila zainteresovana za naše primame. Svim takmičarima je predstavljalo problem što se brzina vodotoka svakodnevno mijenjala, čak i u okviru takmičenja, a na što je uticao režim rada nizvodne hidroelektrane.
Sasvim je sigurno da smo izvukli određene pouke sa ovog takmičenja, koje bi, da smo imali ovakvo iskustvo na ovoj stazi, uticale na formiranje drugačijeg pristupa na treninzima i samom takmičenju.
Ipak, bez obzira na objektivno loš plasman, nismo nezadovoljni!
Loveći sa vrhunskim svjetskim klubovima iz 30 zemalja imali smo šta naučiti, a prije svega u njihovoj organizaciji. Naravno, teško je očekivati da ćemo im se tako brzo približiti jer je to direktno povezano sa našim skromnim finansijskim mogućnostima. Moramo reći da smo se prilagodili objektivnim mogućnostima i da smo se domaćinski odnosili prema raspoloživom novcu. Dio ekipe je putovao vlastitim autima i snosio troškove goriva. Hranu smo ponijeli iz BiH, bilo da smo je kupovali ili veći dio dobili kao donaciju. Spavali smo u privatnom smještaju i smanjili smo i te troškove na minimum!
Stekli smo nova iskustva, učvrstili postojeća prijateljstva i stekli nova poznanstva. Primjetno je da smo uvaženi kod svih klubova. Najviše zbog naše otvorenosti, sklonosti za druženjem, a pretpostavljamo i zbog očigledne inferiornosti u našoj takmičarskoj opremi, voznom parku, pa i predstavljanju male države BiH.
Nadamo se budućim boljim rezultatima!
Ne odustajemo. Gdje god možemo, dostojno ćemo predstavljati Jelah Tešanj i naravno BiH.
Pobjednički niz nastavljamo. Slijede nova takmičenja…
Hvala svima na podršci.
BISTRO!

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf - Uskoplje: Sutra akcija čišćenja rijeke Vrbas u gradskoj zoni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.