Najnovije vijestiOstale vijesti

Na Buškom jezeru ulovio soma od 32,5 kilograma

Harun_Spahic-busko-jezero-somoviHaruna Spahića, strastvenog ribolovca iz Srebrenika proteklih dana pratila je neuobičajeno velika ribarska sreća.

Iako se ribolovom intenzivnije počeo baviti prije šest-sedam godina, nakon što je pobijedio karcinom nadbubrežne žlijezde, u vodi prelijepog Buškog jezera kod Livna ostvario je ulov o kojem godinama sanjaju i ribolovci s puno više ribolovnog staža.

Na njegovu udicu zakačio se som kapitalac dužine 185 centimetara i težak 32,5 kilograma, a borba s velikom ribom, kako sam kaže, trajala je 30 do 40 minuta.

“Nakon što se konac snažno zategao, obukao sam duboke ribarske čizme i krenuo oko 100 metara do mjesta gdje sam zabacio udicu. Polako sam zatezao konac i ulov privlačio sebi, a kada sam napokon na površini ugledao ogromnog soma, od uzbuđenja kosa na glavi mi se naježila. Daljim zatezanjem konca uspio sam ga ugurati u veliki ribarski kavez, a pototom sam ga, u saradnji s prijateljima, uz dosta truda uspio iznijeti na suho”, ističe ovaj vrsni ribolovac.

Zahvaljujući neuobičajeno velikoj ribarskoj sreći, prilično uspješan izlet na skoro 300 kilometara udaljeno Buško jezero zaokružio je ulovom još četiri kapitalna primjerka soma težine 7,1, 8,2, 13,5 i 14 kilograma. Nakon povratka kući, veći dio bogatog ulova s Buškog jezera podijelio je prijateljima i komšijama, a organizirao je i roštiljijadu na kojoj je mesom soma kapitalca počastio svoje brojno društvo.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.