EkologijaNajnovije vijesti

Katastrofa je neizbježna? Cijeli svijet ima još samo par godina!

katastrofa-je-neizbjezna-cijeli-svijet-ima-jos-samo-par-godina-504x335-20140727-20140710184729-0b10fa50c22fdc9b32a9094dccd58569Klimatske promjene će donijeti ekstremnije vremenske prilike te dijelove svijeta učiniti nemogućim za život, najozbiljnije upozorava novi ključni dokument UN-a

Cijeli svijet ima još samo nekoliko godina vremena da spriječi katastrofalne posljedice klimatskih promjena koje će donijeti ekstremnije vremenske prilike te dijelove svijeta učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a.

U izvješću, koje je sastavilo 772 znanstvenika, ističe se da će emisije stakleničkih plinova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem razina mora te velikim promjenama u temperaturama koje će dramatično utjecati na život ljudi i ekosustave.

– Zabilježeni utjecaji klimatskih promjena već su vrlo rašireni i značajni – pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC) u dokumentu objavljenom u ponedjeljak u Yokohami u Japanu.

Izvješće je  najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada iznio. Prema njemu su klimatske promjene već na djelu i očite, prijete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Sjevernoj Americi te smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Prema IPCC-ju, svijet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno.  Prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko vrijeme porast će za dva stupnja Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako prijeđemo ovu granicu, suočiti s velikim promjenama sustava i živjeti u vrlo nepoznatom svijetu sa strašnim posljedicama, prenosi tportal.

– Ako temperature porastu za četiri stupnja, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promjena u poljoprivredi – naglasila je američka znanstvenica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, također trebale više ulagati u pripremanje za posljedice klimatskih promjena. Tako bi, primjerice, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške osobito za siromašne.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.