EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Novi pomor ribe u rijeci Spreči

4Rijeka Spreča je vjerovatno rijeka sa najviše pomora ribe u Evropi – svako malo dobijamo vijesti o ekološkim incidentima na ovoj jadnoj rijeci koju izazivaju privredni subjekti ispuštajući svoje otpadne vode.

14. jula se desio jedan u nizu i Udruženje “Drijenča” iz Gračanice je poslalo Dopis nadležnim inspekcijama.

Broj predmeta; 11-07-14
Datum; 16. 07. 2014. godine
Mjesto; Gračanica

– VODOPRIVREDNA INSPEKCIJA F BiH, TK
– MINISTARSTVO PŠV TK
– AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE
– OPŠTINE TK
– MEDIJI TK

Predmet: Trovanje rijeke Spreče,

Ekološko sportsko ribolovno društvo Drijenča Gračanica 14.07.2014 godine u popodnevnim satima na rijeci Spreči i to na više lokacija (Orahovica, Lohinja, Pribava S.Polje) primjetilo je uginuće velike količine ribe i jak smrad iz vode (benzol).

Zbog svega ovog navedenog zahtjevamo od vas radikalnu mjeru što prije da se otkriju počinioci i najstrože kazne, a nama namjeri učinjene šteta.

Ako se ništa ne preduzme, bićemo prisiljeni na proteste ispred inspekcijskih organa i blokadu istih te blokadu saobraćaja.

S poštovanjem, predsjednik Ibrahim Šuvalić

I 15. jula, oko 13:00 sati, na ispustu iz koksare u rijeku Spreču, primjećena je i uslikana masna mrlja koja se širi nizvodno ka općinama Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj i truje sav biodiverzitet rijeke.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

I drugi privredni subjekti iz Lukavca i Tuzle su iskoristili visok vodostaj Spreče i ispustili veću količinu otpadnih voda.

Mrtve ribe: deverike, štuke, klijen i šarani plutale su rijekom, a voda je zaudarala otrovima. Prvi su na obale Spreče stigli ribočuvar Refik Đulić-Kunda i ribar Almir Čelić, koji su uzeli uzorke vode i otrovane ribe i poslali ih inspektorima u TK-a i F BiH. Obaviještena je i policija i općinski organi.

Iz ribolovačkih udruženja mole sve građane da ne konzumiraju ribu iz rijeke Spreče dok se ne utvrdi o kojem je otrovu riječ. Također mole i sve ribare da ih podrže u borbi protiv zagađivača.

Ribari pomenutih općina kažu da je trovanje Spreče iz lukavačkih fabrika počelo još 1997. godine i od tada se u kontinuitetu dešavaju ekološke katastrofe. Za ovo još nikada niko nije osuđen, niti je iko od nadležnih organa, pa i tužilaštvo, protiv trovača nije podigao krivičnu prijavu.

Ribari su ti koji se gotovo sami bore za rijeku Spreču i život u njoj. Oni su prst uprili i u Agenciju za vode sliva rijeke Save koja gazduje Sprečom, a ništa ne čini da rijeku spasi od trovanja.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

A na Fecebooku, odakle su preuzete fotografije, jedan ribolovac komantarišući slike se pita: Do kada će se vlast oglušivati povodom ovakvih dešavanja? Valjda dok ne pomremo svi od malignih oboljenja pa ne bude imao niko raditi za ovakve trovače.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.