EkologijaNajnovije vijesti

Poziv udruženjima i ribolovcima za pomoć u prikupljanju podataka

mladicaDragi prijatelji, zaljubljenici i borci u zaštiti bh. ribljeg fonda,

U Evropi je pokrenuta inicijativa pod nazivom „Spasimo plavo srce Evrope“ kojom se želi smanjiti navala nekontrolisane izgradnje hidrocentrala ukazivanjem na brojnost i važnost životinjskih vrsta, posebno riba, koje žive u vodotocima dunavskog sliva na Balkanu. Ovi podaci temelje se na naučnim istraživanjima i vjerodostojnim informacijama s terena.

Jedna od vrsta koja bi posebno bila pogođena stihijskom izgradnjom hidrocentrala jeste mladica.

Balkan predstavlja posljednje uporište ove riblje vrste u Evropi, a možda i
(PROČITAJTE CIJELI ČLANAK I POMOZITE U PRIKUPLJANJU PODATAKA KOJI ĆE BITI OSNOV ZA BILO KAKVO APLICIRANJE ZA POMOĆ U OČUVANJU I OBNAVLJANJU POPULACIJE MLADICE U RIJEKAMA)

najveći broj lokaliteta na kojima još uvijek živi nalazi se upravo u Bosni i Hercegovini. Međutim, najveći dio rijeka savskog sliva, koji je dom mladici, u BiH se ne nalazi ni pod kakvom zvaničnom zaštitom, što je inače prvi korak u očuvanju svake vrste. Stanje dodatno otežava i činjenica da ne postoji baza podataka s pouzdanim informacijama o bh. vodotocima u kojima mladice još uvijek zasigurno ima, što može dovesti do toga da BiH bude isključena iz svih budućih projekata zaštite ovog resursa.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Stoga smo pokrenuli projekat kreiranja jedne takve baze, te vas pozivamo i molimo na nam svojim znanjem i informacijama s terena pomognete da prikupimo podatke o rasprostranjenosti mladice u BiH. Date informacije pomoći će uključivanje BiH u spomenutu inicijativu i buduće projekte koji će biti od pomoći i ribarskim udruženjima u njihovim naporima zaštite ribljeg fonda.

MOLBA SVIM RIBOLOVCIMA – POJEDINCIMA I ONIM KOJI SU U UPRAVAMA UDRUŽENJA DA POGLEDAJU UPITNIK, PREUZMU GA I POPUNE SA RELEVANTNIM PODACIMA KOJI SU IZ RIBOLOVNIH OSNOVA ILI IZ LIČNOG ISKUSTVA STEČENOG TOKOM DUGOGODIŠNJEG RIBOLOVA NA TIM VODAMA.

VODE U KOJIMA (STALNO ILI POVREMENO) OBITAVAJU MLADICE SU:

Vrbas, Banjica, Bioštica, Bistrica, Ćehotina, Drina, Drinjača, Fojnica, Gomjenica, Jadar, Klokot, Kozica, Krušnica, Krivaja, Lašva, Lepenica, Lim, Mlava, Očevica, Prača, Rzav, Sana, Sanica, Stupčanica, Sutjeska, Ugar, Una

POPUNJENE UPITNIKE MOŽETE PROSLIJEDITI NA info(at)bistrobih.ba ili bistrobih(at)gmail.com

TAKOĐER, UKOLIKO NA POPISU RIJEKA NEDOSTAJE NEKA U KOJOJ STALNO ILI POVREMENO IMA MLADICE, MOLIMO VAS DA NAM PROSLIJEDITE I TE PODATKE.

PREUZMI UPITNIK ZA ISTRAŽIVANJE O MLADICI U WORDU

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

One thought on “Poziv udruženjima i ribolovcima za pomoć u prikupljanju podataka

  • Ima je u Bosni gdje god se ulijevaju manje i cisce rijeke koje imaju mladicu, kao Fojnica, Lasva, Krivaja… Za viseg vodostaja se duze zadrzava u Bosni. Tada koristi Bosnu kao “autoput”. Naime, kada preraste rijeku u kojoj je odrasla, silazi nizvodno do usca uBosnu. Ako joj je tu pogodno, zadrzava se, ako ne pokrece se u potrazi za novom lokacijom. Pred mrijest se vraca u svoju ili neku drugu rijeku, pa otud i sporadicni ulovi dosta krupnijih primjeraka neko sto su obicno za tu rijeku. Konkretno, za rata sam ulovio dvije u rijeci Bosni u Donjim Mostrama kod Visokog. Cisca voda je po meni uzrok pojavljivanja mladice u Bosni. Cuo sam i za nedavne ulove manjih primjeraka oko Zavidovica, Doboja i Kaknja. Pridodamo li tome i nedavni ulov kapitalne pastrmke od (nisam siguran) 4-5kg u Zenici, mislim da za Bosnu ima nade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.