EkologijaNajnovije vijesti

Da li je jezero Modrac otpisano kao resurs pitke vode?

Modrac-smeceZaštita jezera Modrac je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njegovog zagađenja”,  rekao je premijer Umihanić na sastanku sa članicama Organizacija civilnog društa – OCD “Jezero Modrac” održanom 14.4.2014.

Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac.

Dogovoreno je da će Vlada TK u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija i da će raditi na iznalaženju rješenja za zaustavljanje zagađenja sliva i jezera Modrac od strane rudnika.

Četiri mjeseca su prošla, a nista se nije dogodilo.

Da li to znači da se ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanju ovog problema?

Podsjećamo da su dosadašnja istraživanja pokazala da su površinske vode u slivu Akumulacije prekomjerno zagađene i da su daleko zagađenije od nivoa koji je definiran Uredbama.

Zvog ovako teške situacije 2006. godine je Vlada TK donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac (”Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 5/06) koji je trebao omogućiti njenu zaštitu. Međutim, ovaj Zakon se veoma malo ili nimalo ne implementira.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Koordinacioni tim za zaštitu akumulacije Modrac i OCD su diskutirali na ovu temu i zaključili da je na osnovu dosadašnjih iskustva i poteškoća u implementaciji Zakona neophodno uraditi njegove izmjene i dopune kako bi se osigurala njegova implementacija.

Zbog političke situacije u TK, česte promjene ministara i njihove slabe zainteresiranosti za pokretanje novih inicijativa do sada nisu pokrenete nikakve aktivnosti na ovom polju.

Predstavnici mreže OCD “Jezero Modrac” traže pokretanje procesa koji će dovesti do izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac i omogućiti doslednju zaštitu naših rijeka i jezera Modrac.

Mreža OCD “Jezero Modrac”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.