Iz svijetaNajnovije vijestiVideo

Naučnici uzgajaju ribe koje hodaju po tlu

Riba-koja-hodaTeorija evolucije kaže da su sve životinje koje hodaju po tlu evoluirale iz morskih životinja u nekoj tački daleke prošlosti.

Naučnici Univerziteta McGill su proveli studiju nad skupinom od 111 Nilskih mnogoperki, koje su isto tako poznate pod nazivom dinosaurske jegulje tako da su ih držali u vodi dubokoj svega 2,5 milimetara osam mjeseci.

Dio studije je bilo i proučavanje istih riba u njihovom uobičajenom vodenom okolišu.

Rezultati studije pokazali su da ribe koje su uzgojene na tek vlažnom tlu, mogu bolje hodati od onih koje su uzgajane u vodi te da su se njihova tijela prilagodila u manjoj mjeri na novi okoliš, omogućujući im da imaju fleksibilniji vrat, prenosi AOL.

– Čini se da je sasvim jasno da su okolišom uslovljene promjene uzrokovale njihov prelazak na kopno. Selektivni pritisci tad su uzrokovali te promjene i postali su fiksini u njihovom genomu tokom izrazitu dugog vremenskog perioda – pojasnila je Emily Standen, autorica studije sa Univerziteta Ottawa.

Nilska mnogoperka ima i pluća i škrge, što im omogućava da se kreću po kopnu i u vodi, a kretanje po kopnu im pomaže u periodima suše da dođu iz jednog izvora vode do drugog.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

httpv://www.youtube.com/watch?v=ajOkXJA_Wu4

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.