Petrovu prijeti ekološka katastrofa

Petrovo-sprecaSportski ribolovci iz Petrova su prije nekoliko dana upozorili da u Petrovu prijeti ekološka katastrofa, jer se pored mosta na Spreči, između Petrova i Donje Orahovice u federalnoj opštini Gračanica nalazi ogromna količina smeća i otpada biljnog i životinjskog porijekla.

Sportski ribolovac Vojislav Lazić iz Petrova izjavio je da se na mostu preko Spreče širi nesnosan smrad, a da su obje obale rijeke zagađene otpadom koji je tu donijela voda u vrijeme ovogodišnjih poplava sa centralne deponije smeća na koju otpad deponuje Javno komunalno preduzeće “Voda” iz Petrova.

“Plašimo se zaraznih bolesti, jer je smeća sve više, a u Spreču i na njene obale bacaju ga mještani Petrova i susjedne Donje Orahovice”, kaže Lazić.

Mještanin Ratomir Lazarević rekao je Srni da sliku jednog mjesta daju čiste rijeke i uređena okolina, a da je u Petrovu stanje teško, jer niko ne vodi računa o uređenju zagađenih rijeka Jadrinje i Spreče. Službenik za ekologiju u opštini Petrovo rekao je da nije ovlašćen da daje izjave, već načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je bio nedostupan.

Pročitajte i:   Video prilog o udruženjskom takmičenju USR 'Blinker' Kalošević

Povodom ekološke katastrofe nije se oglasilo ni lokalno Ekološko udruženje, ali ni druge nevladine organizacije, koje u svom programu rada imaju i zaštitu životne sredine. U maju 2012. godine u Petrovu je održana javna rasprava oLokalnom ekološkom akcionom planu ove lokalne zajednice /LEAP/ koji se provodi u okviru trogodišnjeg programa “Očuvanje okoline i klimatske promjene – standardizacija upravljanja okolinom, povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH”, a koji realizuje pet agencija UN, Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske. Nakon usvajanja ovog dokumenta imenovana je LEAP ekipa od predstavnika opštinskih službi, koja je trebalo da prati i ocjenjuje realizaciju plana, ali je nakon promjene lokalne vlasti u opštini Petrovo 2012. godine ta aktivnost prekinuta.

LEAP je bio plan aktivnosti u oblasti životne sredine na lokalnom nivou, ali istovremeno i proces i dokument koji je precizno definisao prioritete u oblasti zaštite životne sredine i plan aktivnosti za njihovu realizaciju od 2012. do 2017.godine. Koordinator LEAP-a u opštini Petrovo Bojana Ristić precizirala je tada Srni da je vizija opštine Petrovo “čista i zdrava životna sredina, očuvano prirodno, kulturno i istorijsko nasljeđe, sa visokim životnim standardom i podsticajnim preduzetničkim ambijentom, što ovu opštinu, uz afirmaciju vrijednosti ozrenskog kraja, čini mjestom privlačnim za život”.

Pročitajte i:   Nesavjesni Zeničani neispravno meso čak niti da zakopaju, nego ga jednostavno istresu na travu

Program je finansiran sredstvima španskog Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.