Najnovije vijestiOstale vijesti

Podvodni ribolov – Uzbuđenje koje oduzima dah

strong>podvodni-ribolovJeste li se ikada zapitali koliko ljepote stane u jedan ljudski dah? Kako taj jedan dah učiniti nadljudskim, da traje što duže i izvan granica vaših mogućnosti? Podvodni ribolovci o tome razmišljaju bez prestanka…

Svaki pravi zaljubljenik u podvodni ribolov će vam reći da je pravi izazov nadmudriti ribu na njenom terenu, tamo gdje je čovek u toliko inferiornijem položaju. Naoružan jednim dahom, zatomljenim strahom i instinktom borca.

Lovac koji slavi svoju lovinu
Lovac u podvodnom ribolovu lovi u čovjeku neprirodnoj okolini koja ga do krajnjih granica tjera da se bori s njom. Bilo kakva oprema s kiseonikom je zabranjena, roni se i lovi isključivo na dah, uz korištenje podvodne puške.
Međutim, nije dovoljno samo duboko zaroniti. Potrebno je dobro poznavati ponašanje pojedine vrste ribe, njene obrambene mehanizme, kretnje i slabosti. Takođe, pravi lovac zna kako snagu prirode iskoristiti u svoju korist; kako će mu pomoći plima i oseka, a kako vjetar i talasi. Podvodni ribolov zato traži kombinaciju instinkta, znanja i tehnika disanja – jedinstvo fizičke i mentalne pripremljenosti. Zbog suočavanja sa zakonima koje čovjek nije napisao niti na njih može uticati, ribolovac zna da je riba neposredno prije ulova bila veličanstveni dokaz živosti vodenih tišina. Zato on nakon trijumfa nad prirodom poštuje svaki svoj ulov.

Naučna fantastika
Najbolji podvodni ribolovci dah mogu zadržati dva do četiri minuta i roniti na dubinama do 60 metara. Podvizi hrabrih ribolovaca, koji svakim ronjenjem ispituju granice ljudskih mogućnosti, izazivaju divljenje i vode nas u svijet o kojem smo do sada sanjali uz priče slavnih zaljubljenika u čudesa poput Žila Verna ili Ernesta Hemingveja. Susreti oči u oči sa stanovnicima morskih dubina i fantastični ulovi koje ribarske priče pretvaraju u stvarnost, sasvim su očekivani u ovom sportu sa sve više poklonika. Upravo ta granica sa naučnom fantastikom mnoge tjera da se okušaju u podvodnom ribolovu i iskuse ono o čemu su do sada samo slušali i čitali. Od tog trena, čarolija mora i slatkih voda poput sirena zove na još jedan zaron u ljepote podvodnog svijeta i obavezuje na trajnu vjernost.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Lov po pravilima
U podvodnom ribolovu dozvoljeno je samo ronjenje na dah i korištenje zakonski određene opreme. Time je ova vrsta ribolova postala najselektivnija jer se love samo dorasle ribe, a lovac zbog direktnog kontakta ima savršeni uvid u zrelost ulova i ugroženost ribolovnog područja.
Kad je reč o načinu lova, tu razlikujemo lov iz brodice i lov s plutačom. Od tehnika, podvodni ribolovci mogu izabrati onu koja najviše odgovara njihovoj psihofizičkoj kondiciji ili, jednostavno, ukusu – lov u poniranju, duboki lov prikradanjem, lov na rupu ili lov na čeku.

Hrvatska – elitno mesto podvodnog ribolova
Istorija modernog podvodnog ribolova počinje na početku prošlog vijeka u Meksičkom zalivu. Prvo zabilježeno takmičenje održano je u Kaliforniji 1950. godine, a već 1957. godine u Malom Lošinju održano je prvo Svjetsko prvenstvo u ovom sportu održano, što svakako govori o važnom mjestu koje Hrvatska ima na mapi podvodnog ribolova.

Danas se Hrvatska može pohvaliti vrhunskim podvodnim ribolovcima koji na međunarodnim takmičenjima osvajaju brojne nagrade, a najbolje od svega je što je domaćim turistima ta lokacija veoma blizu i lako dostupna.
Dokaz kako je u Hrvatskoj podvodni ribolov prepoznat kao važan sport su i brojna domaća takmičenja koja svake godine organizuje Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, od kojih je svakako najznačajnije Svjetsko prvenstvo u Malom Lošinju.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Druga bitna uloga Saveza, osim same institucionalizacije ovog sporta, svakako je i izdavanje dozvola bez kojih uživanje u ljepotama podvodnog ribolova nije moguće.

Kada je reč o samim lokacijama, na sreću podvodnih entuzijasta, podvodni ribolov dozvoljen je na cijelom Jadranu, dok se određena pravila primenjuju samo u sklopu nacionalnih parkova kao što su Kornati ili Brijuni.

Stoga, zašto se ne biste okušali u ovom zanimljivom sportu? Pitate li se kako početi, mi znamo pravu adresu – www.hssrm.hr.

Posjetite stranicu Saveza, duboko udahnite i uronite u svijet podvodnog ribolova.

One thought on “Podvodni ribolov – Uzbuđenje koje oduzima dah

  • U BiH mjesto “elitnog podvodnog ribolova” je Blagaj i rijeke Buna i Bunica, a glavna meta podvodnih krivolovaca je mekousna pastrmka, koja se prodaje po restoranima sirom Hercegovine. Mada i u gornjem toku Neretve (kanjon) kod organizatora raftinga moguce je “dogovoriti” i podvodni ribolov. a ulovljena riba se moze spremiti na licu mjesta. Nazalost….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.