EkologijaNajnovije vijesti

Centar za životnu sredinu: Javni interes vratiti javnosti

Dorucak-s-novinarima-Članovi inicijative Naš prostor iz Centra za životnu sredinu su juče u ugodnoj atmosferi predstavnicima medija prezentovali dokument koji su uputili Skupštini Grada Banjaluka na usvajanje, a koji će omogućiti veće i kvalitetnije učešće javnosti u izradi planske dokumentacije na nivou Grada.

Jelena Vukelić, koordinatorica inicijative je pojasnila da se potreba za ovakvim dokumentom javila zbog nedovoljnog učešća javnosti u procesima izrade prostorno-planske dokumentacije, prvenstveno regulacionih planova, a razlog tome je nedovoljna i nepravovremena informisanost građana, nepoznavanje njihovih prava i mogućnosti, kompleksnost “jezika” koji se koristi u ovakvim procesima i koji je nerazumljiv većini građana. Zakon o uređenju prostora Republike Srpske je nedorečen i ostavlja dosta prostora za lokalne i opštinske predstavnike vlasti da tokom različitih regulacionih i drugih prostornih planova javnost informiše i uključuje na različite načine.

Predstavljeni dokument jasnije definiše način informisanja i učešća građana Banjaluke tokom izrade prostornih dokumenata, odnosno obaveze Gradske uprave, Gradonačelnika i javnih preduzeća kada je u pitanju javni poziv, javni uvid i prezentacija i javna rasprava.

Njegovim usvajanjem bi se stvorio univerzalan princip uključivanja javnosti u izradu svih prostornih dokumenata na nivou Banjaluke i što je najbitnije stvorili bi se uslovi za aktivnije i kvalitetnije učešće građana u kreiranju izgleda grada. U većini slučajeva prostorna dokumentacija se izrađuje i mijenja na osnovu potreba investitora, pod izgovorom da se radi o javnom interesu. Ali kako je moguće da se skoro sve odluke o javnom interesu donose bez učešća javnosti? Smjernicama koje smo predložili Skupštini Grada javni interes bi se vratio u ruke javnosti, dodala je Jelena Vukelić.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Centar za životnu sredinu, koji je pokrenuo inicijativu Naš prostor, je 20. novembra ove godine uputio na usvajanje predsjedniku Skupštine Grada Banjaluka dokument pod nazivom “Smjernice za postupanje Gradonačelnika, Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova prilikom pripreme, izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja”.

“Očekujemo da će Skupština Grada usvojiti ovaj dokument i time postati pozitivan primjer drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, a i Bosni i Hercegovini, pokazujući jasnu spremnost da aktivno uključi građane u donošenje prostornih planova” istakla je Jelena Vukelić.

Kompletan dokument “Smjernice za postupanje Gradonačelnika, Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova prilikom pripreme, izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja” možete preuzeti na internet stranicama www.nasprostor.org i www.czzs.org .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.