Najnovije vijestiOstale vijesti

Irmela Peranović: heroina sa jezera Kop

irmela_peranovicMožda ovaj članak nema mnogo veze sa ribolovom, ali ima sa ribolovcima. Ima veze sa Senadom Isakovićem – Rokom i ekipom koja se, za sada, izborila da se ovo jezero ne zatrpa šljakom, i koje je omogućilo Irmeli da ima gdje trenirati. Nadamo se da će nadležni Irmeli omogućiti bolje uslove za treniranje, a isto tako se nadamo da će Irmela još dugo dolaziti na svoje jezero Kop koje će biti polazna tačka i mnogim drugim uspješnim takmičarima u svim sportovima na vodi.

Da li sjećate uspjeha Irmele Peranović na Specijalnoj Olimpijadi u Antwerpu? A da li ste znali da Irmela trenira samo ljeti, na vještačkom jezeru Kop, koje je potpuno neuslovno za treninge?

Irmela Peranović, talentirana plivačica iz Šičkog Broda (Tuzla), poznata je po osvojenoj zlatnoj medalji u plivanju na Specijalnoj Olimpijadi u Antwerpu. Ima osamnaest godina i obrazovala se za kuhara u JU za obrazovanje djece s posebnim potrebama. Voli i zna da kuha, no najveća ljubav joj je plivanje. Njeni rezultati su impresivni,  kao i njena samoinicijativnost, uprkos nedostatku podrške od strane države.

Irmela ne trenira na bazenu, sa trenerom/icom plivanja. Irmela trenira na vještačkom jezeru Kop, koje se nalazi na ulazu u Tuzlu. Jezero je nastalo na mjestu na kome je ranije bio rudnik, koji se – nakon prestanka korištenja, napunio izviranjem podzemne vode. Nisu rijetki slučajevi utapanja ljudi u njemu, jer su se zbog urušavanja prokopanih  tunela napravile uvale. Mještani su tu napravili male kućice i pretvorili ovo mjesto u izletište. Irmelini treninzi mogući su samo u ljetnjem periodu.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Uspjesi nevidljivih

U Bosni i Hercegovini živi oko 20.000 osoba sa teškoćama u razvoju. I dok se Nogometna reprezentacija BiH tek 2014. godine uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, djeca sa Down sindromom već godinama unazad osvajaju medalje na Specijalnoj Olimpijadi, bez ikakve pomoći ili pažnje bh. javnosti.

„Sportisti Specijalne Olimpijade su osvajali medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 2005.,  Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu 2007., Zimskim olimpiskim igrama u Idahu 2009.,  Ljetnim olimpijskim igrama u Atini 2011., Evropskim olimpijskim igrama u Varšavi 2010., te Evropskim ljetnim olimpijskim igrama u Antwerpenu 2014., i smatram da smo zaslužili daleko više pažnje,“ naglašava mr.sci. Kada Delić Selimović, izvršna direktorica Specijalne Olimpijade.

„Mnogi još uvijek ne shvataju razliku između Specijalne olimpijade BiH i Paraolimpijskog komiteta koji sprovodi programe osoba sa fizičkim nedostacima. Kada je riječ o vrednovanju sportskih rezultata sportista  iz Paraolimpijskih sportova, za njih  je dosta bolji status, i njihovi uspjesi se daleko više vrednuju. Paraolimipijci dobijaju novčane nagrade, stipendije i druge beneficije, a osvajači medalja sa Svjetskih ili Evropskih Specijalnih Olimpijada ne mogu biti nagrađeni’‘, objašnjava naša sugovornica.

Specijalna olimpijada okuplja oko 160 zemalja svih kontinenata. BiH SO osnovana je 1997. godine i to jedina akreditovana sportska organizacija od strane Međunarodne Specijalne Olimpijade „Special Olympics“, da sprovodi Programe sportskih takmičenja i treninga za osobe sa intelektualnim poteškoćama.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Specijalna Olimpijada BiH nema sigurnih izvora finansiranja. Gotovo svake godine uprava Specijalne Olimpijade mora uputiti molbu našoj ambasadorici iz Brisela kako bi ona napisala pismo državnim, entitetskim i kantonalnim ministrima i tražila pomoći za odlazak na međunarodno takmičenje. Ove godine to pismo je izostalo.

U periodu od 2007. – 2013. godine najveću podršku imali su od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje je finansiralo odlazak na Evropske i Svjetske olimpijske igre. Međutim, ove godine izostala je i njihova podrška. Uz pomoć privatnih i donacija raznih kompanija, fondacija i međunarodnih institucija, Nogometnog saveza BiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH prikupljen je godišnji budžet koji se kreće od 30-50.000 BAM.

”Iako je Bosna i Hercegovina potpisala sve Konvencije o zaštiti ljudskih prava, o zaštiti osoba sa invaliditetom, o zaštiti djece i sl, no to je samo farsa. Ali bez obzira na sve, mi se trudimo da  omogućimo našim sportistima da učestvuju  na velikim međunarodnim takmičenjima, pa ćemo tako natjerati  one koji odlučuju o nama da promijene svoje mišljenje o sportu osoba sa invaliditetom“, naglašava Kada Delić Selimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.