EkologijaNajnovije vijesti

Uskoro sudski epilog ekološkog incidenta na rijeci Usori

2U mjesecu Maju 2013 godine rijeka Usora je doživjela ekološki akcident kada je iz pravca Teslića u rijeku Usoru ispuštena tada nepoznata hemikalija, koja je prouzrokovala trovanje i uginuće velike količine ribe i ostalog biljnog i životinjskog svijeta u rijeci Usori.

Općina Tešanj je tada u saradnji sa civilnom zaštitom, komunalnim preduzećem, ribičima i građanima poduzela sve mjere na utvrđivanju uzroka ekološkog akcidenta i sanaciji nastale štete.

Bitno je naglasiti da su ispuštanjem otrovnih supstanci u rijeku Usoru dovedeni u pitanje i ljudski životi i ljudsko zdravlje, jer se jedan dio stanovnika općine Tešanj snadbijeva vodom iz bunareva koji se nalaze u neposrednoj blizini rijeke Usore.

Rezultati analize uzoraka vode iz rijeke Usore, potvrdili su nam da je uzrok pomora ribe bile 809 puta veća koncentracija fenola i 47 puta veća koncentracija mangana.

Prema svim dosadašnjim pokazateljima (analizi vode, izjavama očevidaca i dr.) imamo osnova da sumnjamo da je za nastali incident odgovorno akcionarsko društvo Destilacija Teslić.

S tim u vezi, općine Tešanj, Doboj Jug i Usora, putem Pravobranilaštva podnijele su krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Destilaciji.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Ovih dana ( 15.12.2014 godine ) u Općinskom sudu u Tešnju će biti održano ročište po navedenoj tužbi.

Ribiči su oštećeni za riblji fond. Općina Tešanj je u toku 2013 godine odobrila 5.000,00 KM iz budžetskih sredstava za poribljavanje rijeke Usore čime je “djelimično” rijeci Usori vraćen dio ribljeg fonda.

U fotoalbumu imate nekoliko slika i linkova koji će Vas djelimično podsjetiti na ekološki akcident.

Nadamo se pozitivnom ishodu navedene tužbe čime bi se konačno dokazalo “ko je odgovoran” za izazivanje ekološkog akcidenta.

Bistro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.