KrivolovNajnovije vijesti

Fočanski ribolovci i lovci u borbi protiv krivolova

Foca_DrinaZbog nesavjesnih postupaka pojedinaca i prirodnih nepogoda, riblji i životinjski fond u RS su sve ugroženiji, a bilježe se i slučajevi nelegalne trgovine mesom divljih životinja. Prema podacima policije, ali i mišljenju lovaca i ribolovaca, nelegalan lov i ribolov na području opštine Foča je smanjen u odnosu na ranije godine, iako se nikada ne može iskorijeniti.

Sportsko ribolovno društvo “Mladica” Foča svake godine poribljava Drinu, ali zbog nelegalnog ribolova, veliki broj jedinki nastrada tokom mrijesta. Totalna zabrana ribolova na ovoj rijeci je od Ribarskog restorana do naselja Tabaci. Najveći problem predstavlja nedostatak ribočuvara, jer Društvo ima mogućnost da plaća samo jednog, dok u ljetnoj sezoni angažuju još jednog volontera. Radojica Mlađenović, predsjednik Sportsko-riblovnog društva Mladica smatra da opština Foča i Sportsko ribolovni savez Republike Srpske, mogu pomoći smanjenju nelegalnog ribolova, plaćanjem još dva ribočuvara na rijekama kojim gazduje ovo Društvo, gdje ih je neophodno bar šest:

„Imamo problema sa finanisaranjem i u proljeće, kada je mrijest, nekako se snalazimo jer tada angažujemo volontere. Najveće prekršaje na našim rijekama prave ribari iz Crne Gore i Sarajevske regije, ali većina koja se bavi nelegalnim pecanjem, podvodnim ribolovom ubija mladice i to veće primjerke, koji se mogu naći samo u Drini“, rekao je Mlađenović.

Problemi ne zaobilaze ni lovišta. S obzirom na to da se u njima često nalaze ljudi bez lovačkog iskustva i dozvole za nošenje oružja, radi se na smanjenju krivolova, zahvaljujući saradnji Šumskog gazdinstva „Maglić“ sa Lovačkim udruženjem „Bakić“ i policijom.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

U lovištu površine 80.000 hektara, kojim gazduje Šumsko gazdinstvo „Maglić“ najugroženija je srneća divljač i divokoza. Bojan Paprica, šef Radne jedinice za lovstvo u ovom gazdinstvu ističe da je njihov osnovni zadatak borba protiv krivolova, koja je teška i svakodnevna:

„Borba protiv krivolova je svakodnevna i teška iako smo stalno prisutni na terenu. Broj lovočuvara nije dovoljan da pokrije čitavo lovište i zato u smanjenju krivolova sarađujemo sa lokalnim stanovništvom, policijom, državnom graničnom službom i lovcima“, kaže Paprica.

Paprica dodaje da se lica, koja se zateknu u lovištu u nelegalnim radnjama kažnjavaju na adekvatan način, iako je vrlo često teško dokazati krivolov, te da su kazne vrlo visoke:“Različite su kazne za krivolov, počevši od prekršajnih pa sve do krivičnih prijava. Zakon je propisao kazne za prekršaj od 1.000 do 3.000 maraka, pa i mnogo veće gdje se još dodaje odšteta korisniku lovišta za pojedine vrste divljači. Tako su kazne za lov srneće divljači od tri do četiri hiljade, za divokozu šest, a za medvjeda čak 20.000 maraka, što predstavlja odštetu korisniku lovišta a na sve to ide i krivična prijava“ , zaključio je Paprica.

Najviše slučajeva krivolova, na području lovišta kojim gazduje Šumsko gazdinstvo „Maglić“, zabilježeno je na rubnim dijelovima opštine, prema mjesnoj zajednici Jabuka.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Vlastimir Prodanović, predsjednik Lovačkog udruženja „Bakić“ Foča smatra da je krivolova manje nego ranije, ali apeluje na stanovništvo da blagovremeno prijave štetu na njihovim materijalnim dobrima od divljih životinja kako bi lovci mogli reagovati, a ne da postavljaju zamke za divljač, prilikom čega divlje svinje i medvjedi uginu u najvećim mukama:

“Apelujemo na stanovništvo da lovcima ili Šumskom gazdinstvu na vrijeme prijave napade divljači na njihova materijalna dobra kako bi se moglo na vrijeme reagovati. Kada stanovništvo postavlja zamke, u njih se hvataju životinje koje uginu u najvećim mukama, što nije humano. Kada su u pitanju divlje svinje i vukovi, Lovačko udruženje će, čim padne snijeg, organizovati hajke i na taj način zaštiti materijalna dobra stanovništva u selima“, rekao je Prodanović.

Iz Policijske stanice Foča kažu da je ove godine bilo manje prijavljenih slučajeva krivolova nego prethodnih godina, te apeluju na stanovništvo da, ukoliko primjete nelegalne radnje u lovištima, to odmah prijave policiji.

Autor: Nataša Miletić – www.foca-24.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.