Uspješan rad SRD “Ključ”: 300 aktivnih članova i mnogobrojne aktivnosti

sana_kljucOpćina Ključ predstavlja turistički biser sa jedinstvenim prirodnim ljepotama i neokrnjenom prirodom. Sa turističkog aspektaraspolaže značajnim resursima i predispozicijama za razvoj raznih vidova turizma. Jedana od predispozicija u Ključu za razvoj turizma je i bistra planinska rijeka Sana.

Rijeka Sana je jedinstavena rijeka, prepoznatljiva po svojoj ljepoti i čistoći. Na Sani je rasprostranjen ribolov i ribolovni turizam jer rijeka obiluje raznom vrstom ribe, a najviše cijenjena i spominjana je mladica sa Sane. Na području općine Ključ postoji i sportsko ribolovno društvo Ključ.

Sportsko rbolovno društvo „Ključ“ je udruženje građana koje je osnovano 1936.godine s ciljem da okuplja ljubitelje sportskog ribolova i ribolovnog turizma i organizovano djeluje na zaštiti i unapređenju ribljeg fonda kao i rijeka kojima gazduje. Uspješno je egzistiralo sve do rata, da bi se nakon rata ponovo okupili članovi i isto nastavilo sa radom.

U prvoj deceniji nakon rata, društvo se zalagalo za popularizaciju i povećavanje broja članova koje danas iznosi oko njih tri stotine aktivnih, stabilizaciji i utvrđivanju ribolovne zone, učlanjenje u Sportsko ribolovni savez FBiH te dobijanje potrebnih koncesija za ribolovnu zonu koja danas obuhvata rijeke Sanu i Sanicu na cijeloj teritoriji Općine kao i ostale potoke, bare i jezera. Oformljena je stalna i veća ribočuvarska služba, odnosno angažovana su 4 ribočuvara na puno radno vrijeme. Uspostavljeni su i posebni reviri koji su povećali ukupne prihode udruženja pa se moglo pristupiti analazi ribljeg fonda i sačinjavanju riblje osnove koja je veoma značajan dokument kad je u pitanju zaštita ribljeg fonda te se na osnovu iste moglo izvršiti plansko poribljavanje, kao i poduzimati adekvatne mjere u slučaju variranja vodostaja, zagađenja i ostalog.

Sve pobrojano je rezultiralo je da ključke rijeke budu prepoznate kao odlične destinacije za sportski i rekreacioni ribolov na domaćem i međunarodnom nivou od kojih iz SRD „Ključ“ ističu:

– Evropsko prvenstvo u Fly Fishing/Mušičarenju 2010 godine na rijeci Sanici

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

– Federalna prvenstva u istoj disciplini održavana su svake godine na rijeci Sanici

– Državna prvenstva u disciplini Spin/Varaličarenje održavana su svake godine na rijeci Sanici

– Redovna takmičenja na nivou udruženja u disciplinama mušičarenje, varaličarenje i plovkarenje

Bitno je napomenuti da je rijeka Sanica jedna od staza za Svjetsko prvenstvo u Fly Fishing/ Mušičarenju koje će biti održano 2015.godine.

Revir „Zmajevac“ na Sani slovi za jednog od najbogatijih u regiji autohtonom atraktivnom vrstom za ribolov-Mladicom, a revir na Sanici jedan od bogatijih kad su u pitanju Lipen i Potočna Pastrmka, te su ih samo u 2013. godini posjetili tri stotine stranih gostiju u više navrata kao i sedam stotina iz cijele države.

Poplave , koje su se desile u maju mjesecu ove godine bitno su uticale na broj posjeta gostiju zbog lošeg vodostaja, pa se udruženje angažovalo na sanaciji šteta koje su nastale. Sačinjena je procjena štete po osnovu ribljeg fonda i ista prijavljena u nadležna ministarstva.

U suradnji sa Federalnim ministarstvom za zapošljavanje, realizovan je projekat „Zajedno u obnovi“ gdje je udruženje angažovalo 4 radnika na 2 mjeseca u akcijama čišćenja obala od smeća koje su poplave nanijele.U skladu sa ribolovnom osnovom, izvršeno je poribljavanje rijeka Sane i Sanice sa 12.500 komada potočne pastrmke veličine 8-12 cm odnosno 25-30cm. Popunjena je aplikacija na program Bh Telecoma d.d. –pomoć za sanaciju šteta od poplava, čije rezultate očekujemo.

U međuvremenu, rad udruženja kontrolisala je Federalna uprava za inspekcijske poslove i nije imala nikakvih primjedbi, uz napomenu da je društvo uredno ispoštovalo sve odredbe važećih zakona u čijim okvirima djeluje.

U julu mjesecu općinu Ključ posjetila je ekipa Španske televizije Canal+ i napravila dokumentarac o ribolovu na našim vodama ali i turističkoj ponudi grada Ključa.

Za 2015. godinu udruženje će usmjeriti aktivnosti na uspješnu organizaciju gore pomenutog Svjetskog prvenstva, izvršiti poribljavanja, čišćenje glavne i rezrevne staze, izgradnju pomoćnih objekata uz istu, izradu nove Web prezentacije udruženja koja će sadržavati sve bitne informacije vezane za ribolov na našim vodama kao i ostalu ponudu u vidu smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i popratnih turističkih sadržaja za goste. Nastaviti uspješnu saradnju koju udruženje ima sa pripadnicima Policijske stanice Ključ koja je izgradila jedan od šadrvana na reviru „Zmajevac“, kao i sa U.G Eko Sport Ključ koji su u više navrata izvršili čišćenje i uređenje staza uz obale rijeka Sane i Sanice.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Uz financijsku pomoć aktivnog člana SRD „Ključ“ Fahre Ljutića u 2015 godini prvi put od postojanja izvršiti će se poribljavanje sa Mladicom veličine 40-80 cm. Iz Sportsko-ribolovnog društva „Ključ“ se iskreno nadaju da će i ostala udruženja,pravna i fizička lica prepoznati potencijal koji naše vode imaju u smislu privlačenja stranih turista, te obogatiti ukupnu turističku ponudu našeg grada.

Članarine i dozvole:

Članarine i dozvole:

Godišnja dozvola za ribolov na našim vodama van posebnih revira

-105 KM za lica starija od 14 godina

-55 KM za penzinere i invalide

-25 KM za žene i pionire do 14 godina.
Dnevne i dozvole za mušičarske/mladičarske staze:

-10 KM dnevna dozvola za otvorenu vodu

-25 KM dnevna dozvola mušičarske/mladičarske staze za državljane BiH

-25 EUR dnevna dozvola mušičarske/mladičarske staze za strane državljane

-10 KM dnevna dozvola mušičarske/mladičarske staze za članove udruženja

Napomena: Upustva o dozvoljenim količinama i mjerama, načinu i dozvoljenim sredstvima za sportsko rekreacioni ribolov nalaze se u Godišnjim i Revirnim dozvolama

Kontakt: Email: kljucsrd@gmail.com Odgovorna osoba: Čajić Samir, predsjednik UO SRD „KLJUČ“ Ključ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.