Fascinantne činjenice o vodi

svjetski-dan-vodaVoda je mala molekula krajnje specifičnih svojstava. Nema drugih molekula s takvim svojstvima, a da ona ne postoje, ne bi bilo života na Zemlji.

1. Ima tri oblika. Voda je jedina materija na svijetu koja postoji u sva tri agregatna stanja: tekućem, krutom i plinovitom.

2. Diže led na površinu. Led pluta na vodi, što je znanstveno neobjašnjivo jer je samo kod vode kruti oblik rjeđi i lakši od tekućega. Kad bilo koja druga tvar prijeđe iz tekućega u kruto stanje, povećava se gustoća molekula i atoma te ona postaje relativno težom. No to je prirodni fenomen bez kojeg bi život bio nezamisliv. Kad bi se voda ponašala kao druge tvari i kad bi, primjerice, zimi led potonuo na dno jezera, izumrla bi sva živa bića u njemu. Ispod leda temperatura je na dnu jezera, rijeke ili mora stabilna i iznosi 4 °C, bez obzira na vanjsku temperaturu. Zato živa bića u jezeru pod ledom mogu preživjeti dugačke zime.

3. Drži mala bića. Od svih tekućina, voda ima najveću površinsku napetost, čak triput veću od, primjerice, alkohola. Zato manja bića mogu bez problema hodati po vodi.

4. Otapa svaku tvar. Voda je najjače otapalo na Zemlji, s vremenom otapa i plastiku, teflon…

5. Penje se po drveću. Voda se može penjati uskim kanalima po najvišim stablima pod tlakom od nekoliko desetina atmosfera.

6. Daje nam kisik. Čak 80 posto kisika na Zemlji dolazi iz mora, a samo 20 posto od biljaka.

7. Registrira sve što se događa oko nje. Rezultati eksperimenata u različitim zemljama pokazuju da voda pamti i upija svaki uticaj. Struktura njenih molekula mijenja se pod djelovanjem magnetnog i električnog polja, boja, formi, muzike, riječi, Sunca, Mjeseca… a najjače reagira na ljudska stanja i osjećaje.

Pročitajte i:   Inspekcija: Odbačeni medicinski otpad u Buškom jezeru nije štetan za okolinu

8. Mijenja se u svakom mjestu na Zemlji. Probijajući se na površinu, voda upija osobine tla, informaciju o njegovim biološkim i energetskim osobinama i nigdje na svijetu nije ista, nema istu strukturu.

9. Brz unos velike količine vode može dovesti do “opijanja” organizma, što dovodi do naglog povećanja krvnog pritiska, zbog sadržaja rastvorenog natrijuma u vodi, uslJed čega dolazi do disbalansa sadržaja vode u mozgu. “Opijanje” organizma vodom najčešće nastaje tokom perioda intenzivnih sportskih aktivnosti.

10. U trenutku kada čovek ima osećaj žeđi, organizam izgubi preko 1 % ukupne količine vode koju sadrži.

11. Čista voda (koju čine isključivo atomi kiseonika i vodonika) ima neutralnu pH vrijednost (pH= 7).

12. Voda je blago zbog kojeg se ratuje
Danas je 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom. Međutim, od te vode se može piti tek jedan posto. Iz godine u godinu problem pristupa vodenim resursima postaje sve zaoštreniji. U posljednjih 50 godina u svijetu se dogodilo čak 507 sukoba zbog vode, od kojih je 21 prerastao u rat.

13. Vruća voda se zaledi brže nego hladna
Koja će se voda brže zalediti – topla ili hladna? Ako razmišljamo logički, pretpostavit ćemo da će se prije zalediti hladna. Međutim, istraživanja su pokazala da se upravo vruća voda zaledi prije od hladne. Preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako, za sada nema. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji, ili je razlog u utjecaju razrijeđenih plinova na toplu i hladnu vodu.

14. Voda je osnova života
Voda je osnova života. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: životinje od 75 % vode, ribe također 75%, meduze od 99 %, krumpir od 76 %, jabuke od 85%, rajčice od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96 %. Čovjek se također sastoji od vode – 86 % vode u tijelu novorođene bebe i do 50 % kod starijih ljudi.

Pročitajte i:   UR 'Šaran' Orašje: Izvršeno poribljavanje revira pred otvaranje sezone

15. Voda kao staklo
Prilikom smrzavanja voda će doživjeti čudne transformacije. Pri temperaturi od minus 120 stepeni postaje rastezljiva, a pri temperaturi od minus 135 pretvara se u „staklenu“ vodu. „Staklena“ voda je čvrsta tvar u kojoj nema kristalne strukture kao u staklu.

16. Voda je izvor života ali i bolesti
Voda ne samo da daruje život nego ga može i uzeti. Čak 85 posto svih obolenja u svijetu prenosi se putem vode. Svake godine 25 milijuna ljudi umire od tih bolesti.

17. Čovjek bez vode umire
Ukoliko čovjek izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ. Ako se postotak gubitka vode poveća do 10, čovjek počinje halucinirati. A pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez hitne pomoći liječnika. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mjestu, poslije kisika. Bez jela čovjek može živjeti šest sedmica, a bez vode tek od 5 do 7 dana. Stoga ne čudi podatak da tokom života čovjek popije otprilike 35 tona vode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.