Rijeka Bosna, mjesto pražnjenja septičkih jama

2014-12-20-6622Mi, ribolovci, često smo svjedoci bahatog ponašanja prema vodama – kako pojedinaca, tako i privrednih subjekata, ali i nadležnih institucija u smislu nečinjenja ništa u zaštiti voda od pomenutih zagađivača.

Za nesavjesne pojedince uz rijeku Bosnu, svrha rijeke je da smeće odnese nizvodno. Tako, na više mjesta na rijeci Bosni na ribolovnom području 6 (vode na teritoriji opštine Ilijaš) koje nam je dodijeljeno od Ministarstva privrede KS, postoje takozvane “rupe” – mjesta sa vertikalnom obalom gdje se smeće jednostavno istresa uz rijeku i čeka viši vodostaj koji to smeće preseli nekome nizvodno.

Sve štale sa stokom su izgrađene tik uz rijeke i sve stajske otpadne vode idu direktno u rijeke.

Sve farme piliće su, simptomatično li je, izgrađene uz rijeke i baš me interesuje da li se ikad iko od nadležnih zapitao gdje se iz njih deponuje izmet od pilića i ostali otpad?

Potok Gnionica koji je nama pripao kao ribolovna voda je otvorena kanalizacija na koji je, nezvanični podatak,  priključeno oko 1200 domaćinstava.
I sve to završi u rijeci Bosni.

Pročitajte i:   Moguća izgradnja MHE na Bunskim kanalima, investitor traži ponovno izdavanje dozvole

Mali broj je onih koji imaju septičke jame i koji plaćaju pražnjenje i odvoz fekalija iz septičkih jama firmama koje su certificirane za taj posao.
Koje onda to opet istresu u rijeku Bosnu.
Ne vjerujete!?
Pogledajte video!

2 thoughts on “Rijeka Bosna, mjesto pražnjenja septičkih jama

  • 30. Decembra 2014. at 19:33
    Permalink

    eto vidim da znas da sam u pravu da to nije nikakav sarkazam… umjesto da svaka opstina povremeno istrese cisternu sa 2 tone sarana i smudja ,kod nas svaka opstina -redovno istresa gov…fekalije i drugi odpad u vodu……

  • 31. Decembra 2014. at 15:27
    Permalink

    Zalosno. Jos zalosnije da postoje sluzbe koje mi placamo da stite prirodu, a te sluzbe nista ne rade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.