Zločin nad prirodnim ljepotama Konjuha

pauckojezero2Piše: Dženana Čolo – bhstring.net

JP ”Šume TK” d.d. Kladanj bezobzirno uništava Paučko jezero na Konjuhu, jedno od dva prirodna jezera u tuzlanskom kantonu. Početkom jeseni 2014.godine pomenuto poduzeće počelo je vršiti nesrazmjernu sjeću šume u reonu Paučkog jezera, čime se uništavaju okolni izvori i time se uzrokuje nestanak jezera s lica zemlje. Na platou jezera je napravljeno veliko skladište trupaca, obala i pristupni putevi su u kraterima kao posljedica izvlačenja trupaca iz šume, a jedan od najvećih izvora koji napaja jezero je uništen i iz njega više ne teče voda.

pauckojezero3Područje Konjuha, a time i Paučko jezero, proglašeno je zonom ”Zaštićeni pejzaž Konjuh” čime je stavljeno pod zaštitu države. Registrovano je i JP ”Zaštićeni pejzaž Konjuh” sa sjedištem u Banovićima koje bar na papiru gazduje ovim područjem.

JP ”Zaštićeni pejzaž Konjuh”je u toku proteklih godina štitilo i ulagalo u Konjuh na području Banovića, što se da primjetiti kada posjetite ”Zaštićeni pjezaž Konjuh” na području Banovića, gdje vas već na ulazu dočeka natpis ”Zaštićeni pejzaž Konjuh”, hladnjaci, klupe, staze, adrenalinski park, info punkt i sve što jedan nacionalni park čini posebnim.

Sa druge, kladanjske strane Konjuha je jad i bijeda. Isti JP ”Zaštićeni pejzaž Konjuh”, ali u sasvim drugom svjetlu. Nacionalni park s kladanjske strane je prepušten na milost i nemilost JP”Sume TK” Kladanj. Nebriga i devastacija prirodnih ljepota Konjuha je evidentna već nakon par stotina metara od MZ Brateljevići prema hotelu ”Muška voda”. Bebrava, koja je nekada bila glavno izletište za cijeli kanton, pa i šire, danas je sablasna šuma. Cijelo bebravsko šumsko područje zaraženo je insektima koji isušuju stabla i gledano golim okom, to područje izgleda kao ekološka kataklizma.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

JP ”Sume TK” d.d. Kladanj na tom području nije odsjekla skoro pa ni jedno zaraženo stablo, iako je to najdjelotvorniji način sprječavanja daljnje zaraze. Da slučaj bude još tragičniji, ni JP ”Zaštićeni pejzaž Konjuh” kao odgovorna ustanova za ovo područje ništa ne poduzima po pitanju istog.

Napomenimo da je u srcu bebravskog izletišta čuvena Bebravska pećina. Tu pećinu su još prije rata 1992.god. istraživali speleolozi iz Slovenije i došli do rezultata da pećina posjeduje bogat i jedinstven nakit, ali ni do danas nije do kraja istražena. O zaštiti pećine da i ne govorimo. Na to očito niko ni ne pomišlja, jer ni JP ”Zaštićeni pjezaž Konjuh” ovo prirodno bogatstvo nije našlo za shodno da stavi pod zaštitu na bilo koji način, iako svaki nekontrolisani ulazak u pećinu nanosi štete na pećinskom nakitu, što se ne može nadoknaditi narednih par stotina, a možda i hiljada godina..

Zadnje bezobzirno uništavanje Paučkog jezera je samo jedno u nizu od tragičnih dešavanja i odraz nemarnog odnosa prema prirodi na Konjuhu, ali je bila kap koja je prelila čašu i ponukala nas da napišemo ovaj članak, za kojeg se nadamo da će biti poziv nadležnim ustanovama za spas Paučkog jezera i Konjuha, prirodnih oaza životinjskog i biljnog svijeta.

Iz samo njima znanih razloga, ni lokalna zajednica ne nalazi interes da zaštiti Konjuh s kladanjske strane, što pogoduje nekontrolisanoj eksploataciji šume – zračne banje po kojoj je Konjuh poznat širom Evrope još iz vremena Austro-Ugarske koja je na ovom dijelu imala bolnicu za plućne bolesnike, a danas samo možete doći na Konjuh i razboljeti se od tuge kad vidite nemilosrdan odnos (ne)ljudi prema prirodi. Želimo da istaknemo da je u proteklim godinama angažirano mnogo udruženja građana, neformalnih grupa i pojedinaca, koji su sve činili u pravcu zaustavljanja uništenja i izumiranja ovog jezera i Konjuha.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

Predsjednik jednog od udruženja koje je ujedno i jedno od najaktivnijih u zaštiti Konjuha, Sanel Kopić iz Kladnja kaže: ”Udruženje građana za sport i rekreaciju invalida općine Kladanj je udruženje koje je svoje sportske treninge, takmičenja i druženja invalidnih lica održavalo na našem prelijepom Konjuhu, Paučkom jezeru, Bebravskoj pećini i izletištima Bebrave koje nam uništavaju ljudi, ako se mogu tako nazvati, ili još gore koji su uzeli pod svoje vlasništvo, a ne vode baš nikakve brige. Naše udruženje je spremno svim sredstvima štititi naše blago koje posjeduje Konjuh i zato: dignimo se, narode, zaštitimo blago koje imamo pred našim vratima i u kojem svima može biti bolje.”

Međutim bojimo se da ne bude prekasnoo za eko-sistem Konjuha, ali s obzirom da se kaže da nada zadnja umire, tako i mi s nadom upućujemo apel nadležnim od općinskog do državnog nivoa za spas Konjuha!

Na FB možete pogledati detalje o ”Zaštićenom pejzažu Konjuh Kladanj”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.