EkologijaNajnovije vijesti

Sud presudio u korist rijeke Hrčavke

Rijeka HrcavkaOkružni sud u Banjaluci je poništio Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, te presudio u korist Centra za životnu sredinu.

“Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok te dvije rijeke ne sačuvam”, kazala Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu

Predstavnici firme Projekt a.d. iz Banja Luke koji su izrađivači sporne studije uticaja su i sami na javnoj raspravi u Foči priznali da u kanjon rijeke Hrčavke nisu ni ulazili, a o stvarnoj analizi uticaja na taj kanjon je onda smiješno i pričati. Jasno je da je takav kanjon jedan od posljednjih neistraženih i slabo prohodnih kanjona Evrope, ali upravo zato postoji ogromna odgovornost i težina u izradi studija uticaja hidroelektrana na životnu sredinu.

Glavni razlozi ovakve presude stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska. Pored toga, sudija na vrlo argumentovan način osporava samu studiju, pozivajući se na stučna mišljenja koja su priložena uz tužbu.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

U avgustu 2014. godine Centar za životnu sredinu je sa Arbor Magnom i WWF-om angažovao eksperte i organizovao istraživačku ekspediciju u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gdje je za samo pet dana zabilježeno čak 403 biljnih vrsta. One se u osporenim studijama, zajedno sa ogromnim brojem drugih vrsta koje su vezane za ove kanjone i od njih zavise, ni ne spominju.

“Nakon pet dana istraživanja kanjona Sutjeske i Hrčavke svima nam je bilo jasno – ovi kanjoni su stvarni biseri na evropskom kontinentu. Neke od vrsta koje smo našli su prvi put opisane za Bosnu i Hercegovinu. Takvi prostori zaslužuju našu punu pažnju i posvećenost u zaštiti”, dodala je Nataša Crnković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.