Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Vrijedni članovi OSR Konjic čiste obale Boračkog jezera

Boračko jezero puno ribeKorisnik ribolovnog prava za ribolovno područje – ribolovnu zonu Konjic, Udruženje građana „Organizacija sportskih ribolovaca Konjic“ ovih dana organizovala je veliku akciju čišćenja obala Boračkog jezera.

Akcija čišćenja je trajala tri dana, a u njoj su učestvovali ribočuvarska služba i članovi Udruženja, te JKP Konjic. Ovu akciju organizovali su vrijedni ribari iz Konjica, a akcija se provodi sa ciljem podržavanja ekološke svijesti i održavanja čistih obala ovog prekrasnog jezera koje posjećuju brojni ljubitelji prirode i ribolova. Sakupljeno je više od 150 vreća smeća, što je za veliku pohvalu. Boračkom jezeru je ujedno i obogaćen riblji fond sa pastrmkom veličine 25-40 cm.

Iz Organizacije sportskih riboloovaca Konjic poručju da je ovo samo dio aktivnosti na unapređenju i zaštiti Boračkog jezera i kompletnog ribolovnog područja Konjic koji će se sprovoditi u toku 2015. godine. Nakon akcije čišćenja obala Boračkog jezera, uslijedila je akcija poribljavanja jezera. Riba je nabavljena u Ribogojilištu „Laks“, doo Konjic. Neki ribari će pomisliti da nema ribe u ovom jezeru. Međutim, ove slike govore drugačije. U jezeru se vide veći komadi ribe koje su ribari iz Konjica u jezero ubacili. Tako rade vrijedni ribari   Organizacije sportskih ribolovaca Konjic. Na vodama kojim gazduje ovo Udruženje nema mjesta za ribokradice, jer konjičke vode čuva sedam stalno zaposlenih ribočuvara koji su lijepo obučeni i unoformisani. Ribočuvar Šemso Tinjak nam je rekao da se stalo u kraj ribokradicama.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

“Ribočuvarska služba profesionalno obavlja svoj posao i plate su redovne”, kaže Tinjak.

Mirsad Trešnjo, sekretar „Organizacije sportskih ribolovaca Konjic“ ističe da su uspjeli sve dugove izmiriti i da su krenuli sa uspješnim poslovanjem. Kupili su ribočuvarskoj službi uniforme i isplatili plaće za 7 uposlenih ribočuvara. Posebnu pažnju posvećuju uzgoju i zaštiti ribljeg fonda. Sve rade po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i zato zaslužuju sve pohvale.

Otvaranje ribolovne sezone na pastrmku u Glavatičevu je 1. aprila. Tog dana na obalama Naretve u Glavatičevu okupit će se veliki broj ljubitelja prirode i ribolova.

Tekst i foto: Ismet BAJROVIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.