U posjeti: USR “Sarajevo 1906”, vrijedni sportski kolektiv

Ekipe USR Sarajevo - ceta mala ali odabranaPiše: Ismet BAJROVIĆ

Udruženje sportskih ribolovaca “Sarajevo-1906” je jedno od najstarijih sportskih društava na prostorima Bosne i Hercegovine. Te daleke 1906. godine, u prostorijama tadašnjeg hotela na Marijin Dvoru, okupilo se šezdesetak entuzijasta i ljubitelja prirode i sportskog ribolova i osnovalo Sportsko ribolovno društvo (Sportfischer Verein) Sarajevo, koje je ujedno bilo i prvo društvo te vrste u Bosni i Hercegovini. Osnivači i inicijatori ovog društva mahom su bili visoki austrijski činovnici, ljubitelji ribolova i poneki domaći, bogati pripadnik ”višeg” društvenog sloja. Prvi članovi uprave bili su Julius Unger, Risto Samouković, Leopold Dobrović i Viktor Langer.

Prema zabilješkama i sjećanjima starijih ribolovaca, za prvog predsjednika Sportsko ribolovnog društva Sarajevo izabran je Risto Samouković, za sekretara Julius Unger, za blagajnika Leopold Dobrović, a za članove nove Uprave Aco Jeftanović i Viktor Langer.

Poslije nove teritorijalne podjele na banovine 1929. godine, Sportsko ribolovno društvo Sarajevo djeluje kao središnje Centralno ribarsko društvo za Drinsku banovinu, a Društvo u Banjaluci za Vrbasku, i u Mostaru za Primorsku banovinu. Glavni teret rada Društva za Drinsku banovinu snose sportski ribolovci Sarajevo.

Od osnivanja pa do današnjih dana, aktiviste i članove Udruženja sportskih ribolovaca ”Sarajevo-1906” su činili desetine hiljada građana Sarajeva te drugih gradova Bosne i Hercegovine, i šire. U svom stogodišnjem postojanju USR “Sarajevo-1906” je svoj rad usmjerilo ka sprovođenju aktivnosti na zaštiti čovjekove okoline, zaštiti tekućih i stajaćih voda te njihovih obala, i u tom pravcu razvijalo ekološku svijest kod građana i sportsko rekreativnih ribolovaca. Jedna od glavnih aktivnosti društva su oduvijek bili razvijanje i popularizacija sportskog ribolova, pogotovu među mlađim naraštajima, kroz organiziranje ”Male škole sportskog ribolova”. Na taj način se kod mladog naraštaja razvijala ljubav prema prirodi i sportu. Bitan segment rada Udruženja su organizacija i učešće u sportsko ribolovnim takmičenjima, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i šire.

“Veliki je broj uspjeha koje su ostvarili naši takmićari. Prostorije društva prepune su osvojenih pehara, medalja, diploma i drugih priznanja. Među njima počasno mjesto zauzima pehar pobjednika Kupa Jugoslavije u bacačkom troboju koji je naša ekipa osvojila 1981. godine u Ptuju. Ekipu su sačinjavali: Muriz Ferhatbegović, Husein Karišik i Armin Ferhatbegović, a predvodio ih je pok. Josip Miličević. Član ove pobjednićke ekipe mladi Armin Ferhatbegović kasnije je u tri navrata osvojio laskavi naziv seniorskog prvaka Jugoslavije u troboju, što prije njega u našem Društvu nikome nije pošlo za rukom. Nakon tih uspjeha nastupio je procvat i u disciplinama u ulovu ribe udicom na plovak. Posljednjih dvadesetak godina velikim uspjesima USR „Sarajevo-1906“ doprinjeli su istaknuti takmičari Mugdim Pešto, Mirsada Alagić, Vehid Pešto, Esad Vejsilović, Mirsad i Amela Bogilović, Ermin Hadžić i Anton Šafhauzer koji su Udruženju donijeli veliki broj pehara sa raznih takmičenja u zemlji i inostranstvu i titula prvaka Bosne i Hercegovine i osvajača Kupa BiH, kako u ekipnoj, tako i u pojedinačnoj konkurenciji.

Većina gore pomenutih takmičara su u sastavu raznih selekcija predstavljali našu državu na svjetskim i evropskim prvenstvima. U dva navrata ekipa našeg Društva je kao pobjednik Kupa predstavljala Bosnu i Hercegovinu na svjetskom klupskom prvenstvu 2002. godine na Jarunu-Hrvatska i 2003. godine u Plovdivu – Bugarska, kao i na Jadransko-Podunavskom Kup-u u Čakovcu”, kaže Mugdim Pešto, sekretar Udruženja.

Pročitajte i:   Čestit Božić!

On dodaje: “Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da naše Društvo dugo godina ima veoma jaku žensku sekciju odnosno žensku ekipu, koja je postizala vrhunske rezultate. Naše članice, kao što Jasna Šafhauzer, Amela Bogilović, Hanijeta Dorić, Lidija Bogić, i najmlađa među njima Manja Alagić su našem Društvu donijele višestruke titule prvaka Bosne i Hercegovine i osvajača Kup-a, kako u ekipnoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji”, ističe Pešto.

Velika briga posvećena je i mlađim kategorijama tj. podmlatku udruženja koji su dostojanstveno predstavljali svoje učitelje na svim takmičenjima, a neki od njih kao što su Akim Omerbašić, Nedim Pešto, Kenan Omerbašić, Adnan Pešto i Manja Alagić su kao reprezentativci BiH branili boje naše države na svjetskim prvenstvima.

Za sve gore postignute rezultate veliki doprinos su dali vrhunski ribolovci i sudije sa najvišom licencom koji su kao vođe ekipa predvodili Sarajevske sportske ribolovce na takmićenjima, a to su, Šefik Omerbašić i Hikmet Arnautović.

Moramo spomenuti i bar poslijeratne predsjednike koji su dali veliki doprinos razvoju Udruženja a to su: Hajrudin Šuman, Boriša-Bato Delić, Nedim Kapetanović, Hajrudin Lulić, Hikmet Arnautović, Ermin Hadžić i Miroslav Misita.

Trenutnu upravljačku strukturu Udruženja sportskih ribolovaca „Sarajevo-1906“ čine Abdulah Henda, predsjednik skupštine, Anton Šafhauzer, predsjednik UO i Mugdim Pešto, sekretar UO, a članove upravnog odbora čine još. Ermin Hadžić, Samir Tukulija, Mirsad Alagić i Emir Balić.

“Ali nije sve tako blistavo, Udruženje ima i evidentnih problema koje želimo prevazići. Zbog zagađenosti vodotoka kojim upravlja naše Udruženje, loše zakonske regulative koja je usitnila ribolovna područja kao i nerazumijevanja većine udruženja koja upravljaju atraktivnim vodama za ribolov dolazi do konstantnog osipanja našeg članstva, te je samim tim došao u pitanje i opstanak našeg Udruženja. Danas udruženje broji jedva stotinjak članova od prijeratnih nekoliko hiljada članova. Da bi zaustavili osipanje i privukli nove članove, nekolicina sadašnjih članova Udruženja su osmislili i kreirali jedan veoma kvalitetan ekološki projekat ”Čišćenje i revitalizacija starog korita rijeke Bosne i izgradnja sportsko-rekreativne i takmičarske staze u Dobroševićima” koju smo skraćeno nazvali ”Eko-ribarska oaza Lađenica” na čijem se čelu nalaze naši dugogodišnji istaknuti članovi Miroslav Misita i Abdulah Henda. Projekat ima za cilj očistiti staro korito rijeke Bosne – Meander, u Dobroševićima koji je zagađen velikim naslagama mulja kao i drugog kabastog otpada koji se godinama taložio na tom dijelu rijeke Bosne, u kojem do sada nije bilo riba ni drugih živih organizama”, kaže Abdulah Henda, predsjednik Skupštine Udruženja.

Realizacijom tog projekta ostvarili bi sljedeće: Zaštitili okolinu izgradnjom zone sa čistom vodom u novonastaloj oazi koja se filtrira kroz prirodni šljunak, izgradili prateće objekte za obavljanje sportskog ribolova, izgradili prečistače otpadnih i oborinskih voda, izgradili certificiranu takmičarsku stazu na kojoj bi se mogla održavati sportska takmičenja najvišeg ranga, stvorili idealne uslove za edukaciju najmlađih kroz organiziranje „Male škole sportskog ribolova“, omogućili rekreaciju osoba s invaliditetom i stvorili prostor za odmor građana u ekološki čistom području, višestruko povećali članstvo i dobili jednu atraktivnu lokaciju za obavljanje sportskog ribolova.

Pročitajte i:   Konkurs za domaćina za izbor domaćina 10. Svjetskog mušičarskog prvenstva za kategoriju ‘Master’ 2025.

“Zahvaljujući velikom entuzijazmu i uloženom naporu jedmog broja članova Udruženja, jedan dio poslova na tom projektu već je urađen, kao što je izrada idejnog projekta, dobijanje raznih saglasnosti, elaborata i stručnih mišljenja adekvatnih institucija i dobili veliki broj pisama podrške našoj namjeri, a od radova na samoj lokaciji izvršili smo vađenje kabastog otpad iz korita i sa obala koji je odvezen na deponiju, uređen je obalni prostor koji omogućava pristup mehanizacije za čišćenje korita, na lokalitetu naše oaze izgrađena su dva prečistača otpadnih i oborinskih voda od kojih je jedan i pušten u funkciju i tako je spriječio direktno zagađenje vode. Nadamo se da će i ovaj drugi prečistač biti uskoro pušten u funkciju, jer bi to bilo neophodno sa aspekta zaštite čovjekove okoline i projekta Eko-ribarske oaze Lađenica”, ističe Anton Šafhauzer, predsjednik UO.

“Da bi se nastavili daljnji radovi na ”Eko-ribarskoj oazi Lađenica”, potrebno je očistiti korito od naslaga mulja i pijeska koji se godinama nataložilo u koritu. Kako su za taj dio radova Udruženju potrebna velika finansijska sredstva koja ovo Udruženje ne posjeduje, obratili smo se velikom broju vladinih i nevladinih organizacija, diplomatskih predstavništava, privrednih subjekata da nas finansijski pomognu i ukoliko to uspijemo, a nadamo se da hoćemo to će sigurni smo biti velikim slovima upisano u istorijat Udruženja”, kaže Mirsad Alagić, član UO.

Esad Vejsilović, istaknuti sportista i sportski radnik ističe – „Ne možemo da ne spomenemo one koji su nam do sada dali podršku i pomoć u realizaciji ovog projekta a to su Općina Novi Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno podrućje rijeke Save, Prirodno matematički fakultet, JP Direkcija Ceste F BiH, KRO ”Rad”, JU za zaštićena područja Kantona Sarajevo i drugi.”

“Na kraju da napomenemo da očekujemo pomoć i uključivanje šire društvene zajednice, privrednih društava, međunarodnih institucija, IPA Fondova i svih onih koji žele na bilo koji način podržati i pomoći ovaj projekat, a on je za dobrobit i svjetliju budućčnost ne samo našeg udruženja nego sviju nas u BiH”, kaže Vejsilović.

Poželimo Sportsko-ribolovnom društvu „Sarajevo 1906“, u narednom periodu puno uspjeha u takmičarskim i svim drugim sportsko-ribolovnim aktivnostima.
Neka Vam je “Bistro!”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.