Zaštititi bijele labudove na bari Mosorovac – jezero Modrac

labudovi-mosorovacNa bari Mosorovac na jezeru Modrac, nalazi se jato bijelih labudova. Prema poslednjim informacijama s tog područja, u jatu se nalazi 13 labudova što je rekordan broj do sada obzirom da se u proteklom periodu pojavljala do dva para, odnosno četiri jedinke , a jedna ženka je napravila gnijezdo i trenutno leži u njemu.

Kada je primjećen povećan broj labudova na bari Mosorovac, kao i informacija da su se labudovi počeli gnijezditi, pristupilo se zaštiti ovog područja. Prvi potez povučen je od strane kluba vijećnika SDP-a OV Lukavac.

“Vijećnici u Općinskom vijeću Lukavac su jednogasno usvojili inicijativu o zaštiti ovih labudova a ta zaštita podrazumijeva zabranu ribolova i lova što naravno SRD “Smuđ” podržava”, istakao je Salih Ramadanović, predsjednik SRD-a “Smuđ”.

Ramadanović je istakao i to da će se uloziti dodatni napori kako bi se pojačala kontrola kada je u pitanju pecanje na bari Mosorovac.

“Ima dosta krivolovaca a prošle godine se desilo i da je neko ubio jednog labuda. Obzirom da ovdje ne dolaze samo labudovi već tu imamo i galebove, čaplje i mnoge druge prtice mi ćemo se truditi da zaštitimo sve ptice koje dolaze na baru Mosoraovac i jezero Modrac”, kazao je Salih Ramadanović.

Pročitajte i:   Dok je Bosanaca biće i međeda...

Izvor: objektivno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.