Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Sanacija brane jezera Modrac i mrijest ribe

Salih-1Piše: Salih Ramadanović

17.03.2015. s ekipom RTV TK sam ispred SRD “SMUĐ” Lukavac posjetio Javno preduzeće za vodoprivredu “Spreča” d.d Tuzla. Razgovarali smo sa rukovodiocem tima za branu, akumulaciju i sliv, Ejubom Arapčićem – dipl.ing tehnologije.

Povod naše posjete je bio da iz prve ruke saznamo dokle se stiglo sa sanacijom, odnosno ojačanjem brane, čiji su radovi u toku. Arapčić nam je rekao da su 2 faze ojačanja završene i da je treća faza pri kraju.

Razgovarali smo i o vodostaju akumulacije jezera Modrac i rečeno nam je rekao da je u dnevnom porastu oko 4cm, a da bi za dan ili dva porast vode trebao stati. Pitao sam da li se šta može učiniti na tome da se naglo ne ispušta voda iz akumulacije jer je pred nama u narednim danima vrijeme mrijesta raznih vrsta ribe, a naglim ispuštanjem vode ikra od ribe bi ostala na suhom i tako mrijest ne bi uspio.

Arapčić mi je rekao da ih izvještavamo o tome kada je mrijest pojedinih vrsta ribe, a oni će sve što je u njihovoj moći učiniti kako bi ovogodišnji mrijest uspio.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Ovom prilikom ispred SRZ Jezera Modrac i SRD “SMUĐ” Lukavac bih se zahvalio rukovodiocu Arapčiću koji nas je ljubazno primio i sve lijepo objasnio što nas je zanimalo.

Izvor: bhstring.net
Autor teksta i fotografija: Salih Ramadanović, Predsjednik SRD “SMUĐ” Lukavac

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.