Evropa apeluje na Balkan: Spasimo “zver iz reka”

mladica-pustanje-124124Mladica može dostići veličinu prosečnog čoveka i živeti gotovo 30 godina, ali je njeno poslednje utočište trenutno Balkan.

“To je brza, vitka i elegantna riba. Veoma lepa”, kaže Ulrih Ajhelman za ribu koja se na engleskom zove “dunavskim lososom”.

Mladice trenutno ima samo u dunavskim pritokama na Balkanu – od Slovenije do Crne Gore.

“Evropljani uvek apeluju na očuvanje tigrova u Aziji, ali mi imamo svog tigra koji je ugrožen – mladicu”, kaže Ajhelman, koji je sa ekipom BBC-ja obišao obale Save u Sloveniji.

“Ribe su dobar indikator zdravlja reka”, objašnjava Stiven Vajs, američki naučnik koji trenutno živi i radi u Gracu i koji je jedan od autora nove studije koja upozorava da izgradnja brana na rekama može izbrisati mnoge vrste.

Mladicama je, na primer, potrebno mnogo prostora, brza i čista voda i vrlo specifično stanište, kako bi opstala.

Ekolozi u saradnji sa Slovenačkim savezom ribara sada pokušavaju da spasu šta se spasti može pod parolom “Save the Sava” (Spasite Savu).

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak

Slovenija trenutno mnogo ulaže u poribljavanje. Svake godine u Savu se ubaci nekoliko hiljada jedinki mlađi.

U prirodi, mladice se pare tako što ženka bira pogodno tlo na rečnom tlu, a zatim sa svojim “izabranikom” izvodi zavodnički ples. Zatim u šljunak polaže jaja, koja mužjak oplođava.

Brižna majka potom prekriva jaja tankim slojem peska, preciznim mahanjem repa. Posle nešto više od mesec dana rađaju se mlade ribe. One su pravi vladari reka Balkana.

Izvor: www.b92.net

One thought on “Evropa apeluje na Balkan: Spasimo “zver iz reka”

  • 18. Augusta 2021. at 22:26
    Permalink

    Zato Slovenija hidroelektrane gradi po BiH ! Tako nami treba. Slovenci su očistili Soču od kalifornijske pastrmke “ručno”, vir po vir, brzak po brzak, i oslobodili životni prostor za svoju glavaticu, dok se naša neretvanska glavatica broji u komadima na prste jedne ili dvije ruke, jer su joj združeni narodi bh. u Neretvu ubacili soma i smuđa – da se raja ima čime zabavljati, ko će nadmudrivati glavaticu i mekousnu !?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.