Foto: Pogledajte kako izgleda rijeka Turija

7Lukavac je jedna od rijetkih opština koja je bogata rijekama, jezerima i prelijepim krajolicima. Ipak, ljudskim nemarom, naša opština sve se manje može pohvaliti svojim prirodnim bogastvima.

Na sjednici OV Lukavac shodno ukazanoj potrebi zbog korištenja sredstava iz IP-a fondova, a na osnovu podržanog projekta, donesena je Odluka prema kojoj se proglašava od općeg interesa, nastavak regulacije korita rijeke Turije od tzv. Čagalskog mosta na Mosorovcu i do mosta u Palestini (Turija 2).

Pored navedene odluke o proglašenju općeg interesa uređenja korita rijeke Turije, kroz diskusiju o tačci koja se odnosila na rad inspekcijske službe, vijećnik Jakub Mahovkić je zatražio pojačanu kontrolu inspekcijske službe, odnosno komunalnih redara (sa težištem u vanredno vrijeme) u području bare Mosorovac, trenutnog staništa divljih – bijelih labudova, gdje se svakodnevno od strane neodgovornih pojedinaca odlaže veća količina raznog smeća.

U narednom periodu će na ovom području biti organizovana akcija čišćenja tog područja, za koju će biti potrebna materijalna podrška od strane JKP “RAD” LUKAVAC u smislu obezbjedenja kontejnera, vreća za smece i sl.

Pročitajte i:   Bunski kanali su zaštićeno područje od 70-tih godina i nije dozvoljena izgradnja MHE

Akciju i zaštitu labudova na bari Mosorovac u potpunosti podržava i pridružuje se SRD “SMUĐ” Lukavac.

Izvor: sodalive.ba
Foto: Salih Ramadanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.