Pisma posjetilaca: Ko treba srušiti nezakonito izgrađenu branu preko rijeke Gomjenice?

Rijeka_GomjenicaPortalu “BistroBiH” se obratila grupa ribolovaca sa rijeke Gomjenice koji ukazuju na problem koji se godinama dešava na rijeci, a koji niko od nadležnih ne rješava. Detaljnije informacije ćete saznati iz maila koji slijedi.

“Ovaj beton na koritu rijeke Gomjenice je ilegalno postavljen i o tome imamo potvrdu od Ministarstva vodoprivrede Republike Srpske. Prijavljivali smo to i Sportsko ribolovnom društvu Prijedor, međutim sa njihove strane nisu poduzeti nikakvi koraci po pitanju uklanjanja ove betonske prepreke.
Znajući da ova prepreka u toku rijeke Gomjenice ometa prirodan put ribe u vrijeme mrijesta, nas nekoliko ribara smo skupili novac i platili firmi da dođu sa agregatom i kompresorom, da bar koliko-toliko uklone ovu prepreku i oslobode put i slobodan mrijest ribama.
Nažalost, kao sto se vidi na video snimku, i dalje se taj put u vrijeme mrijesta presjeca, i riba koja krene uzvodu da bi produžila vrstu biva na ovaj način zaustavljena, a  onda mrežama i ostalim nedozvoljenim sredstvima izlovljena.

Na snimku, par stotina metara nizvodno, vidi se i stvarni razlog presjecanja toka rijeke. Toliko od mene i moja je savjest čista, a drugima na dušu za njihova djela i nedjela.

Pozdrav i bistro!”

P.S. Snimak je dosta loš, a nadam se da će u komentarima biti podrobnije objašnjenje šta je to niže ove brane, jer se na snimku ne vidi jasno šta je u pitanju.

Pročitajte i:   Agencija za vodno područje Save: Eksploatacija šljunka na obalama Željeznice je bespravna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.