GMO: Velika prijetnja ulazi na vrata

Fotografija2Akcija povodom Svjetskog dana protiv TTIP-a (Transatlansko trgovinsko i investiciono partnerstvo) i CETA-e (Sveobuhvatno ekonomsko trgovnisko partnerstvo)

Protiv sporazuma kojima se želi spriječiti mogućnost da građani Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade odlučuju o njima važnim pitanjima vezano za bezbjednost hrane, prava radnika, zaštita životne sredine, desetine hiljada aktivista širom svijeta u nekoliko stotina gradova danas je podiglo svoj glas.

Kao značajne prijetnje potisivanja sporazuma TTIP i CETA-e inicijatori globalne akcije navode:

  • uvođenje GMO hrane i snižavanje standarda sigurnosti u prehrani;
  • smanjenje radničkih prava;
  • uvođenje ISDS (Pitanje sporova između ulagača i država) mehanizma putem kojih bi multinacionalne korporacije dobile mogućnost da tuže državu ako ona svojim odlukama „ugrožava“ njihov profit;
  • smanjenje stepena zaštite okoline i napora da se zaustave klimatske promjene.

 ”Iako protivno zakonima Bosne i Hercegovine koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda njih 67% sadrži genetski modifikovani materijal. Ukoliko bi došlo do potpisivanja pomenutih sporazuma, prvenstveno nivo bezbjednosti hrane će postati upitan na naše, već ranjivo/ugroženo tržište. Ovom akcijom želimo da damo podršku svim organizacijama u borbi protiv potpisivanja sporazuma i istaknemo vrijednost naše domaće proizvodnje” rekla je Duška Kudra, koordinatorica akcije ispred Centra za životnu sredinu.

Pročitajte i:   USR Krusnica 1936: Izvršeno poribljavanje rijeke Kuršnice

TTIP i CETA predstavljaju najveće trgovinske ugovore koji se namjeravaju potpisati između Evropske unije sa jedne strane i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade sa druge. Ugovori, koji ukoliko budu potpisani već sredinom 2015. godine izmijeniće veliki broj regulativa na polju Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.