Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR “Blinker” Kalošević: “Posadimo život” – akcija povodom Dana planete Zemlje

ucesnici-akcije-posadimo-zivot-10Dana 19. aprila 2015. godine, člnovi Udruženja sportskih ribolovaca “Blinker” iz Kaloševića, općina Tešanj, u sklopu svojih redovnih aktivnosti predviđenim godišnjim planom rada, povodom Svjetskog dana planete zemlje, organizovali su ekološku akciju pod nazivom “Posadimo život”.

Tokom akcije volonteri iz mjesnih sredina Kalošević i Mrkotić na lokacijama pored rijeke Usore i “Jezera Mrkotić” zasadili su preko dvije stotine sadnica “Jasen”, “Orah”, “Katalpa” i “Vrba”.

Cilj sađenja sadnica je da ozelenimo obale rijeke Usore i zaštitimo zemljište od erozija koje su u zadnje vrijeme česta pojava usljed obilnih kiša i izlijevanja rijeke Usore iz svog korita.

Bitno je napomenuti da članovi Udruženja sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević-Tešanj već duži niz godina organizuju ekološke radne akcije kojima obilježavaju značajne datume kao što su 22. mart- Svjetski dan voda, 22. april – Svjetski dan planete Zemlje, 5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša, i na taj način daju svoj skromni doprinos očuvanju prirode i stvaranju boljeg ambijenta za život i rad u našim mjesnim sredinama.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Ovom prilikom se zahvaljujemo Javnom preduzeću “Šumarija” Tešanj i članu našeg Udruženja Unkić Himzo, koji su obezbjedili nabavku sadnica za izvođenje ove akcije.

Na kraju akcije organizovan je zajednički ručak i druženje na prelijepom Jezeru Mrkotić gdje su pojedini ribiči okušali svoju ribarsku sreću loveći po sistemu “uhvati i pusti”.

U narednom periodu članovi Udruženja sportskih ribolovaca će se pripremati za prvi krug Udruženjskog takmičenja, te za organizaciju Fedeer Fishing KUP-a BiH, koji će se održati na jezeru Mrkotić 31. maja 2015. godine.

Bistro!

Slike možete pogledati na ovom linku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.