Najnovije vijestiVremeplov

VREMEPLOV: Sportski ribolovci iz Živinica – Nemaju prostorije ali imaju trofeje

zivinice2Posebna vrijednost u radu ovog udruženja je u tome što se poklanja velika pažnja vaspitavanju mladih u smislu pravilnog odnosa prema prirodi — zaštiti čovjekove okoline. Ne izostaju ni rezultati u sportsko-takmičarskom dijelu aktivnosti

Udruženje sportskih ribolovaca Živinice ne raspolaže skoro nikakvim uslovima za rad, ali im to nije bila prepreka da postignu zavidne rezultate u razvoju sportskog ribolova, zaštiti čovjekove okoline, suzbijanju krivolova i sl. Ovo Udruženje okuplja 352 člana i najbrojnije je od svih 22 udruženja i sportska društva na području živiničke opštine. Treba istaći da se osjeća tendencija daljeg povećanja članstva. naročito iz redova omladine, pronira i žena.

Udruženje ima tri sekcije (Đurđevik-Višća, Dubrave-Sorići i Živinice grad), ali se vrše pripreme za organizovanje novih sekcija, jer su neke postale preglomazne, kao npr. Živinice grad u kojoj ima oko 200 članova. Prihvatajući delegatski sistem rada, u toku su i pripreme za formiranje sekcija u još nekim mjesnim zajednicama. kao i u OOUR-a “Konjuh”, Rudniku Đurdevik, “Energopetrolu” i dr.

Od predsjednika Udruženja Rasima Hajrulahovića saznali smo da će konstituisanje sekcija biti izvršeno u ovoj godini, ali će se organizovati i nekoliko akcija na rješavanju pitanja prostorija Udruženja.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

“U tu svrhu već je prikupljeno oko 78.000 dinara, čime će se izvršiti adaptacija bivše veš-kuhinje koja će nakon toga zadovoljiti potrebe Udruženja. Na taj način”, istakao je Hajrulahović, “moći ćemo sakupiti na jedno mjesto sve trofeje koje smo osvojili a koji su sada, zbog nedostatka prostorija, smješteni po privatnim kućama.”

Već više od desetak godina članovi Udruženja postižu vrijedne sportske rezultate. Tako je Zvonković Zvonko više puta izborio mjesto među najuspješnijim takmičarima — ribolovcima u BiH. Rasim Hajrulahović bio je seniorski prvak BiH. Anušić Zlatko bio je prvak u juniorskoj, a Hasić Irfan u pionirskoj konkurenciji na prvenstvima Bosne i Hercegovine. Na takmičenju seniora u Bileći Vego Vlatko izborio je naslov republičkog prvaka, dok je Grgić Radan na istom tom takmičenju u juniorskoj konkurenciji osvojio drugo mjesto.

Posebno vrijedne rezultate bilježili su pioniri ovog Udruženja. Pored Hasića. pionirsku titulu prvaka BiH osvojio je i Maričević Saša. a koncem juna o.g.. na republičkom prvenstvu u Brčkom, pionirska ekipa Živinica u sastavu Saša Zvonković. Slavko Zvonković i Robert Sepi osvojila je naslov prvaka Republike, a u pojedinačnoj konkurenciji Saša Zvonković osvojio je zlatnu medalju, a njegov brat Slavko srebrnu.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Prema riječima druga Hajrulahovića. predsjednika Udruženja, ovaj vrijedni sportski kolektiv uskoro će pristupiti uređenju vodene površine (250x 12 m) u Dubravama. koju još nazivaju i Pionirskom barom (to je nekadašnje korito rijeke Spreče u koju dotiče voda iz jednog potoka). Ova vodena površina veoma je pogodna i za takmičenja i za ribolov. Na ovom lokalitetu uskoro će biti organizovane i “Pionirske ribarske igre” s tim što će, pored sportskih ribolovnih disciplina, biti zastupljeni i neki elementi atletike, zatim gađanje iz vazdušno puške, pružanje prve pomoći, spašavanje utopljenika i sl. Pored toga, ribolovci su planirali da u saradnji sa ORB “Konjuh” Živinice i ORB iz ostalih mjesnih zajednica zasade 88 topola, što će ovom sportskom terenu dati još ljepši izgled.

Ribarski list – B. Kć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.