Iz regijeNajnovije vijesti

U blizini Dubrovnika uhvaćena jedna od najsmrtonosnijih životinja na svijetu

napuhaca-slovenija-Sl_dopisnistvo__Delo_Foto_Jedna od najotrovnijih riba na svijetu – napuhača ulovljena je u utorak u Uvali Lapadu u blizini Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Jakov Dulčić, iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida, a njena konzumacija završava paralizom i smrću, javlja agencija Hina.

“Ribu je uhvatio ribar u utorak oko 11 sati”, rekao je Dulčić ističući da ljudi moraju biti izrazito pažljivi s vrstama koje ne poznaju, jer konzumacija ove ribe uzrokuje paralizu i smrt.

Dulčić smatra kako je potrebna hitna edukacija, jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.

Obitava u Indijskom okeanu

Dr. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje rekao je kako je to drugi prijavljeni ulovljeni primjerak ove godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, na istočnome Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.

“Ona je u nekoj ekspanziji, dojave kod nas nisu česte, ali u istočnome Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama”, istaknuo je Lučić i dodao kako pokazatelji govore da je sve češća iako se ne može tvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju u Jadranskom moru.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

“To je vrsta koja obitava u Indijskom oceanu, a k nama dolazi kroz Sueski kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora”, rekao je taj stručnjak, dodajući kako se preporučuje s njome raditi u rukavicama.

“Nemojte je uzimati golim rukama, radite s njom u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez sa svakom vrstom koju ne poznaju, a ni slučajno se ne smije konzumirati”, rekao je Lučić.

Tokom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu, posebice spolnim žlijezdama i jetri te vrste ribe.

Specijalitet japanske trpeze

Iako je riječ o smrtonosnoj ribi, ona stoljećima predstavlja delikates na japanskoj trpezi, podsjeća agencija Srna.

Smiju je pripremati samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi.

Umijeće i iskustvo kuhara jedini je garant da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protivotrova nema.

Oni koji su je jeli i preživjeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gdje izložena u akvariju čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.