Iz regijeNajnovije vijesti

“Čista Kaštela”: Evo što je čak 140 ronioca izvuklo iz podmorja kaštelanskih plaža

ciscenje-mora-2U akciji čišćenja kaštelanskog podmorja sudjelovalo je i više od 100 Kaštelana, koji su sa svojim plovilima odvozili na obalu smeće koje su ronioci prikupili na morskom dnu

Ekološka akcija “Čista Kaštela”, u kojoj je oko 140 ronilaca i vatrogasaca iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore čistilo morsko dno od smeća u dužini oko 20 kilometara na području svih sedam Kaštela, održana je u nedjelju u sklopu četvorodnevnog stručnog skupa o ronjenju u vatrogastvu “Kaštela 2015”.

U akciji čišćenja kaštelanskog podmorja sudjelovalo je i više od 100 Kaštelana, koji su sa svojim plovilima odvozili na obalu smeće koje su ronioci prikupili na morskom dnu.

Ekološka akcija “Čista Kaštela” je najsveobuhvatnija akcija čišćenja morskog dna u Kaštelanskom zaljevu nakon Domovinskog rata, rekao je zapovjednik vatrogasne zajednice Kaštela Milivoj Taslak.

U višesatnoj akciji ronioci su ronili na dubinu i do 30 metara i na morskom dnu pronalazili bačene metalne predmete, dijelove namještaja i boce. Također su pronašli i pakiranje od 24 metka za samokres te eksplozivnu napravu, o čemu je obaviještena policija.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

“Ovom ekološkom akcijom želimo naše podmorje učiniti što čistijim i privlačnijim za turiste i ugodnijim za život Kaštelana”, istaknuo je Taslak.

Objasnio je kako su za četvordnevnog stručnog skupa o ronjenju u vatrogastvu „Kaštela 2015“, koji završava u nedjelju u poslijepodnevnim satima, razmijenjena iskustva o sudjelovanju vatrogasaca u ronilačkim aktivnostima, te je na tu temu održano više prezentacija, predavanja i rasprava. Naglasio je kako se raspravljalo i o potrebi uvođenja pravilnika u Hrvatskoj kako bi se objedinila djelatnost vatrogasac/ronilac.

Dodao je kako je među 140 ronilaca koji su u nedjelju čistili Kaštelansko podmorje od smeća bilo čak 80 vatrogasaca koji su već osposobljeni i za ronjenje.

Dalmacija News

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.