Jezero Mrkotić: Održan Kup SRS FBiH u feeder tehnici bodovan kao 2. kolo Premijer lige FBiH

DSCN7416U nedjelju, 31. maja 2015. godine, u organizaciji USR “Blinker” Kalošević-Tešanj, održan je Kup SRS FBiH u feeder tehnici, a koje je bodovano kao 2. kolo Premijer lige FBiH u lovu ribe feeder tehnikom.

“Feederom” nazivamo tehniku sportskog ribolova kod koje je svojstvena upotreba hranilice. Ova tehnika predstavlja integraciju plovkarenja i dubinskog, s tim što ima najbolje osobine i jednog i drugog. Vrhovi kod feeder štapova izrađeni od karbona ili fiberglasa i veoma su osjetljivi i uočljivi (ofarbani svijetlim upadljivim bojama – bijelom, žutom, narančastom ili crvenom) tako da sa te strane daju onu draž koju ima plovak, a od dubinskog snagu i mogućnosti dalekih zabačaja. Ova tehnika je upotrebljiva na svim tipovima vode i njome je podjednako interesantno loviti i sitnu ali i veoma krupnu ribu. Princip na kome funkcionira feeder je precizno, konstantno i ne previše obilno hranjenje koje se vrši plasiranjem hrane pomoću hranilice. Na taj način jato se koncentrira na uskom prostoru i riba postaje veoma aktivna.

Na Kupu u lovu ribe Feeder tehnikom u kategoriji seniori, odazvalo se se sedamnaest takmičara koji su stigli iz raznih općina na području FBiH – Sarajevo, Tuzla, Usora, Srebrenik, Kalesija, Banovići i Brčko.

Pročitajte i:   Sretno Badnje veče i čestit Božić!

Dan je bio sunčan, voda mirna i ugodna za ribolov, ribiči su se naoružali svojom pratećom opremom i takmičenje je, nakon pripreme, otpočelo u 10,00 sati.

Ribiči su lovili do 15,00 sati – riba je slabo radila, ali to nije umanjilo draž sportskog ribolova. Javilo se nekoliko šarana, babuški, klena, i nezaobilazna bjelica.

Bilo je nekoliko “otkidanja” najlona, čak i “ispravljanja” udica kod takmičara na stazi.

Nakon petosatnog takmičenja, sudijski žiri u sastavu Sejdić Besim, Hatkić Muharem, Odobašić Hajrudin i Čaplja Mirsad objavili su službene rezultate postignute na takmičenju:

SEKTOR “A”:

 1. mjesto Dragan Koler
 2. mjesto Rusmir Arnautović
 3. mjesto Dinko Macić
 4. mjesto Marko Bratić
 5. mjesto Seid Kovačević
 6. mjesto Sanjin Djedović

SEKTOR “B”:

 1. mjesto Elvis Luganić
 2. mjesto Amir Taletović
 3. mjesto Zlatan Sitarević
 4. mjesto Adem Mumić
 5. mjesto Ismail Hadžić
 6. mjesto Kenan Hajdarević (odustao zbog zdravstvenih problema)

SEKTOR “C”:

 1. mjesto Nihad Buljubašić
 2. mjesto Armin Imamović
 3. mjesto Ahmetašević Amir
 4. mjesto Bradvić Goran
 5. mjesto Saša Mičević

Majstor staze je Luganić Elvis sa ulovom od 1.920 grama.

Pročitajte i:   Održan Kup SSRD ZDK u lovu ribe na plovak

Najboljim pojedincima su uručene nagrade u vidu medalja, diploma i pehara.

Takođe, najbolji pojedinci su nagrađeni određenom količinom primame “100 % CATCH” Istu je takmičarima nesebično donirao Albin Kurtović vlasnik firme “Conswing” d.o.o. iz Mirčine-Gračanica koji je ujedno i distributer “100 % Catch” proizvoda za bh. tržište, kojem se ovom prilikom javno zahvaljujemo za navedenu donaciju.

Nakon ribolovnog takmičenja prisutni ribolovci su nastavili druženje na jezeru Mrkotić uz bogatu trpezu jela i pića.

U ime USR “Blinker” Kalošević-Tešanj zahvaljujemo se našim sportskim prijateljima koji su nam na  jezeru Mrkotić pokazali sve ljepote i čari Feeder tehnike.

Tekst i fotografije: Besim Sejdić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.