EkologijaNajnovije vijesti

Centar za životnu sredinu: Podnesena krivična prijava protiv Društva „Rudnici boksita“ d.o.o. Banja Luka

IMG_8672Centar za životnu sredinu, postupajući po molbi građana Banjaluke, podnio je 17.6.2015. godine krivičnu prijavu protiv Društva „Rudnici boksita“ d.o.o. Banja Luka i Lazendić Borisa iz Banjaluke, kao odgovornog lica – direktora. Prijava je predana Okružnom tužilaštvu Banja Luka jer postoji osnovana sumnja da su „Rudnici boksita“ d.o.o. Banja Luka kao pravno lice i Lazendić Boris kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu, postupali suprotno odredbama Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

Naime, u neposrednoj blizini porodičnih kuća u Ložioničkoj ulici, na tzv. 20-om kolosijeku teretne željezničke stanice u Banjoj Luci, preduzeće „Rudnici boksita“ d.o.o Banja Luka bave se prijemom i vaganjem kamiona rude, deponovanjem i utovarom rude boksita u vagone čija se crvena prašina rasipa i zagađuje vazduh, zemljište i vodu koja se nakon padavina slijeva u slivnike i završava u rijeci Vrbas, bez ikakvog prethodnog tretmana. Mjesto istovara rude nije betonirano, adekvatno ograđeno niti na bilo koji drugi način ispunjava minimum uslova za obavljanje ove djelatnosti, a naslage crvene prašine se nakon padavina pretvaraju u crveno blato koje se lijepi na gume vozila, te raznosi i van Ložioničke ulice. Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka, uz znanje i odobravanje odgovornog lica direktora Lazendić Borisa, obavljalo je navedenu djelatnost bez posjedovanja ekološke dozvole zbog čega je Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Banja Luka izdalo Rješenje o privremenoj zabrani deponovanja rude boksita na “20-om kolosijeku”. Postavljanjem trake zabrane, u srijedu 17.06.2015. godine, inspektori Grada Banja Luka su izvršili ovo Rješenje.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

“Kao podnosioci ove krivične prijave smatramo da postoji povezanost između društava Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka i Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj jer se na željezničkom zemljištu uz prećutnu saglasnost vrši deponovanje rude. Pri tome ni Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj nemaju ekološku dozvolu za deponovanje rude što upućuje da postoji povezanost između ovih lica i njihovog djelovanja na štetu životne sredine i građana Banjaluke. Zbog toga smatramo da Okružno tužilaštvo Banja Luka treba da provede istragu i u tom pravcu, jer onaj ko ostvaruje dobit treba da ima i odgovornost”, izjavio je Viktor Bjelić – koordinator Arhus centra u Centru za životnu sredinu.

Koordinisani napori građana i organizacija civilnog društva, te zalaganje gradskih i republičkih inspekcija i resornog ministarstva, nakon osam godina borbe pokrenuli su ovaj problem sa mrtve tačke. Nadamo se da će tužioci uvidjeti elemente krivičnog djela na koje upućujemo i u saradnji sa nadležnim organima profesionalno provesti istragu kao što su to uradili i ekološki inspektori. Gotovo smo sigurni da će pokretanjem istrage tužilaštvo lako doći do dokaza i da će podići optužnicu protiv odgovornih za dugogodišnje zagađivanje životne sredine. Ovaj problem nije jedinstven slučaj i građani bi ih trebali prijavljivati nadležnim organima, jer se zapravo radi o zagađivanju životne sredine i ugrožavanju zdravlja svih građana zbog profita pojedinaca – rekli su u Centru za životnu sredinu.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Više informacija na www.aarhus.ba i www.czzs.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.