Rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica

Ž7=#Vrlo je uzbudljivo kroz uski klanac na Neretvi proći sa čamcem#  (Foto ISMET BAJROVIĆ)Piše: Ismet BAJROVIĆ

Rafting na Neretvi od Glavatičeva do sela Džajići najbliskiji je susret sa njezinom svekolikom raskošnom ljepotom. Na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve, vidjet ćete i doživjeti neponovljive prizore netaknutog sklada veličanstvene prirode.

Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona, gdje se plavetnilo neba naslanja na bjelinu pomno isklesanog stijenja dlijetom vremena, zasjenci i uvale, osunčane plaže i prikrajci, riba i ptica, zov i pjesma, bit će razlogom vašeg ushićenja i posvemašnje radosti u susretu s neviđenom i još nedoživljenim.

Na raftingu od Glavatičeva na više lokacija pravi se pauza – odmor. Najzanimljiviji odmor je na ušću Rakitnice gdje turisti uživaju u prirodnom ambijentu samo kakav poželjeti možete. Nizvodno su brojni brzaci, klanci, vodopadi, izvori pitke vode gdje putnik može uživati u tišini i lijepom ambijentu. Tako je na ljepotici Neretvi.

Turisti koji dolaze na rafting jedan dan bude po svemu nezaboravan, ispunjen od prvojutarnjih sunčanih zraka do večernjeg sutona, dan s Neretvom, dan sa dragim vam prijateljima ili saradnicima, dan potpunog opuštanja, odmora i korisnog druženja u prirodi kakvu samo poželjeti možete.

Početak uzbuđenja već su i same jutarnje pripreme za odlazak na rafting. Srdačan doček domaćina, gostoprimstvo i domaća jela, malo smijeha, šale i nestrpljena da što prije počne. Zatim počinje oblačenje rafterske opreme, zaštitini prsluci, kacige…

Pročitajte i:   Građani u zaštiti rijeke Lašve: Država nenadležnih institucija

Kreće se vozilima od Konjica do Glavatičeva. Zatim kanjonom prelijepe rijeke Neretve raftingom spušta do sela Džajići, a dužina staze je 23  kilometra. Profesionalni skiperi – Kenan Džumhur i Haris Mustafić – Šiki, su nam pričali o prirodnim ljepotama ovog kraja i rijeci Neretvi te o Rafting klubu, ponudama koje imaju… Ugodonom boravku.

“Nalazimo se u Konjicu, pokraj Starog Mosta. Rijeka Neretva važi za jednu od najboljih u svijetu kada je rafting u pitanju, pa zbog toga pozivamo sve ljubitelje raftinga i prirode da se u to uvjere. Pozivamo sve ljubitelje raftinga i prirode da dođu na Neretvu i da nam se pridruže. Ljubazno i profesionalno osoblje će biti uz vas cijeli put. Cijena po jedno osobi je 50 KM. Neretva je brza, pjenušava i bistra rijeka, koja u kanjonu uzvodno od Konjica adrenalnim rafterima pruža neponovljiv doživljaj”, kaže Kenan Džumhur.

Na raftingu na Neretvi zatekli smo Hafizu, Merimu i Muamera Hrustića, te Ahmeta, Ševalu Kulaga i Edisu Hasanagić sa djecom koji žive i rade u Americi, a došli su u Bosnu na odmor i posjetili Glavatičevo. Uživali na vožnji raftingom na Neretvi. Kažu da im je bilo super i da su uživali u prirodi.

Obale Neretve mnogi su do danas pohodili, znani i neznani. Otkrivali tajne i bogatstva u modrim joj dubinama, ali i zelenim sjenovitim četinarskim i listopadnim njedrima okolnih planina. Jer rijetko se na tako malom prostoru desi obilje ljepote i širokih biljnih i životinjskih endema čiji su popisi zabilježeni perima poznatih domaćih i stranih istraživača, izbrojala ukupno 47 endemnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Pročitajte i:   SRU "Zlatovčica" Jajce: Održan jubilarni 10. Kup Grada Jajce

Niz kanjon Neretve svakodnevno se spusti više od 100 čamaca punih domaćih i stranih turista. Vikendom je Neretva puna turista.

Rijeka Neretva je najduža balkanska pritoka Jadranskog mora. Izvire u području Čemerna, a dužina njenog toka iznosi oko 230 km. Prirodne ljepote i kulturno-istorijsko nasleđe duž njenih obala sve više je čine atraktivnom turističkom destinacijom, naročito pogodnom za eko i avanturistički turizam. To se posebno odnosi na područje gornjeg toka Neretve čiju raskošnu ljepotu na najbolji način možete upoznati rekreativnim spustom niz rijeku u gumenom čamcu – popularnim raftingom.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Konjic stvoreni su idelani uslovi za korišćenje godišnjih odmora na Boračkom jezeru, Glavatičevu i duž obala ljepotice Neretve.

Ovdje je i Organizacija Sportskih ribolovaca Konjic koja raspolaže bogatim ribljim fondom.
Ribari dođite i uživajte u lovu ribe!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.